Skip to main content

На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні

Опис
Проєкт спрямований на сприяння безпечній, здоровій та задекларованій праці в Україні.
Його очікуваним результатом є покращення дотримання Україною основних міжнародних норм із безпеки і здоров’я на роботі (БЗР) та подолання незадекларованої праці.
Проєкт сприятиме розробці національного законодавства із безпеки і здоров’я на роботі відповідно до Конвенцій Міжнародної організації праці та Директив ЄС; надаватиме технічну допомогу щодо вдосконалення та впровадження нормативно-правової бази з інспекції праці та популяризуватиме серед працівників і роботодавців та їхніх об’єднань важливість переходу від незадекларованої до задекларованої праці.
Очікується, що до кінця проекту нормативно-правова база щодо безпеки і здоров’я на роботі буде покращена відповідно до міжнародних норм праці, а система інспекції праці, процедури зможуть краще гарантувати сприяння та забезпечення дотримання законодавства.
Конкретні цілі
1. Правова база з БЗР і трудових відносин наближена до міжнародних трудових норм
Проект підтримуватиме розроблення і адвокацію законів, які передбачатимуть належне і стале транспонування низки директив ЄС із БЗР та гнучких режимів роботи (для подолання НП), як передбачено у статті 424 та Додатку XL до Глави 21 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і у конвенціях та рекомендаціях МОП.

2. Створено системи та процедури для виконання функцій інспекції праці.
На основі тісного співробітництва і консультацій з відповідними національними зацікавленими сторонами проект зосередить роботу на сприянні узгодженню національної системи інспекції праці з міжнародними трудовими нормами (МТН) щодо інспекції праці, зокрема з Конвенціями МОП №№ 81 і 129, особливо у тому, що стосується добору, навчання та повноважень інспекторів праці.
Очікувані результати
• Оновлена національна правова база з БЗР та трудових відносин сприяє безпечній, здоровій та задекларованій праці в Україні
• Реалізовані заходи Плану дій із подолання незадекларованої праці сприяють скороченню масштабів незадекларованої праці в Україні.
• Система інспекції праці, керуючись переглянутою нормативно-правовою базою та новим інструментарієм, сприяє кращому дотриманню національного законодавства з БЗР та трудових відносин.
Beneficiaries
Project Steering Committee Meeting No. 2
Project Steering Committee Meeting No. 1
3 webinars “How OSH at workplaces mitigates the consequences of COVID-19”
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що захищає, Партнерство, що озеленює
Піднапрямок:
Верховенство права та права людини, Охорона здоров'я
Тема:
Права людини, Здоров'я
Статус проекту:
Завершено
Початок:
01.01.2020
Кінець:
31.12.2022
Номер проекту ЄС:
409-752
до початку