Skip to main content

EU4Skills: кращі навички для сучасної України

Опис
Програма EU4Skills підтримує реформу професійно-технічної освіти в Україні. Програма має на меті підвищити ефективність реформи ПТО в Україні, покращити якість освіти, привабливість та конкурентність ПТО на ринку праці, а також модернізувати інфраструктуру та обладнання в обраних закладах ПТО.
EU4Skills підтримує впровадження реформ на національному рівні та у 7 пілотних регіонах. Мета - створити ефективну систему ПТО, яка сприятиме економічному процвітанню країни та самореалізації молоді та дорослих.
Результатом чотирирічної програми стане ефективна та прозора система управління для системи профтехосвіти, розробка нових стандартів та високоякісних освітніх програм та кваліфікацій.
Конкретні цілі
Мета 1: підвищити ефективність реформи професійно-технічної освіти в Україні шляхом: а) запровадження відповідної та надійної галузевої стратегії на чолі з Міністерством освіти і науки у співпраці з іншими ключовими зацікавленими сторонами. b) Створення інституційної системи координації сектору на національному та регіональному рівнях. в) Створення ефективного управління та фінансування сектором профтехосвіти, що відповідає потребам регіонального розвитку та підходу Нової української школи. d) просвітницька робота та комунікація із зацікавленими сторонами на всіх рівнях, підвищення престижності профтехосвіти, інформування громадськості про результати реформи

Завдання 2: покращити якість та привабливість профтехосвіти як для жінок, так і для чоловіків, а також допомогти зробити профтехосвіту максимально відповідною ринку праці, у тому числі для подолання ґендерної сегрегації на ринку праці.
Очікувані результати
результати для цілі 1:
Підтримано та промотовано інклюзивний та обґрунтований процес розробки національного плану дій щодо розвитку сфери профтехосвіти на основі засадничої концепції «Сучасна професійна освіта – концепція реформування професійної освіти в Україні».
Підтримано розробку регіональних планів дій щодо розвитку профтехосвіти та сприяння їх затвердженню.
Підтримано національний координаційний механізм для сфери профтехосвіти.
Створено, запроваджено та надано підтримку діяльності регіональних рад ПТО в усіх пілотних регіонах.
Розроблено ефективну багаторівневу співпрацю та комунікаційну структуру для вдосконалення управління сектором ПТО
Розроблено та впроваджено рекомендації щодо оптимізованого багатоканального механізму фінансування ПТО, що забезпечує цілеспрямованість та ефективність фінансування
Полегшено застосування систем багаторічного бюджетного планування та програмного бюджетування з урахуванням ґендерних аспектів
Реформа ПТО належним чином прокомунікована зацікавленим сторонам усіх рівнів та широкій громадськості; вжито заходів, що пом'якшують комунікацію аспектів реформи, які можуть сприйматися негативно, зокрема за допомогою роз'яснювальних заходів

Результати для цілі 2:
Підтримано розробку Національної рамки кваліфікацій (NQF) для відповідних рівнів ПТО, яка гармонізована з Європейською системою кваліфікацій (EQF) та враховує гендерну складову
Концепція спрощеної процедури введення нових професійних кваліфікацій розроблено та враховує участь зацікавлених сторін
Зміцнено потенціал Національного агентства кваліфікацій та інших відповідальних органів щодо розробки, впровадження та оцінювання кваліфікацій у ПТО.
Зміцнкно можливості для розробки навчальних планів та програм на основі компетенцій у пілотних регіонах
Підтримано впровадження початкового навчання та підвищення кваліфікації вчителів відповідно до нових стандартів та компетентнісних підходів
Підтримується впровадження підвищення кваліфікації для керівників шкіл, щоб забезпечити професійне навчання, орієнтоване на потреби, відповідно до концепції реформи.
Концепція кваліфікаційних центрів для застосування стандартів оцінювання та інструментів для підтвердження формального, неформального навчання існує та впроваджується в пілотних регіонах відповідно до галузевих потреб.
На регіональному та національному рівнях створено оперативну інформаційну систему управління освітою (EMIS), оснащену методологією та інструментами збору та аналізу даних із урахуванням гендерного аспекту
Підтримується оптимізація мережі державних постачальників ПТО відповідно до потреб регіонального та галузевого ринку праці.
Зміцнюється спроможність відповідальних органів щодо розробки та впровадження інклюзивних та гендерно-збалансованих підходів до професійної орієнтації та консультування щодо кар’єри в регіонах впровадження програми.
Інструменти інформаційної системи ринку праці (LMIS) для ідентифікації та середньострокового прогнозування потреб ринку праці та прогнозування навичок були оцінені та розроблена стратегія впровадження.
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Освіта, дослідження та інновації
Тема:
Статус проекту:
Завершено
Початок:
01.07.2019
Кінець:
30.06.2023
Номер проекту ЄС:
407-886
до початку