Skip to main content

Креативна Європа

Опис
«Креативна Європа» – це програма Європейського Союзу, яка підтримує культурний, креативний та аудіовізуальний сектори. Програма спрямована на фінансування проєктів та ініціатив, які націлені на зміцнення культурного різноманіття, а також відповідають потребам та викликам сектору культурних та креативних індустрій (ККІ). Крім того, нова програма (2021-2027) буде сприяти та підтримувати відновлення цих індустрій, використання цифрових технологій, екологічність, гнучкість, адаптивність, а також інклюзивність. Програма «Креативна Європа» складається із трьох підпрограм: «Культура» - охоплює всі сектори культурних та креативних індустрій (за винятком аудіовізуального сектору та кіно); «Медіа» - підтримує кіно та аудіовізуальний сектор; «Міжсекторальна співпраця» - сприяє співпраці між різними культурними та креативними секторами, а також охоплює напрямок новинних ЗМІ.
Конкретні цілі
- Захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття, а також спадщини;
- Підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу секторів ККІ, зокрема аудіовізуального;
- Посилення мистецької та культурної співпраці на європейському рівні; підтримка створення європейських робіт та творів; посилення економічного, соціального та міжнародного виміру європейських ККІ; сприяння розвитку інновацій та мобільності; 
- Заохочення співпраці організацій в напрямках інновацій, сталості та конкурентоспроможності;
- Підтримка міжгалузевих інноваційних та заходів зі співробітництва, а також різноманітного, незалежного та багатонаціонального медіасередовища / медіаграмотності, тим самим підтримуючи свободу художнього вираження поглядів, міжкультурний діалог та соціальну інтеграцію.
Очікувані результати
1. Підпрограма «Культура»: Сильніший акцент на транснаціональну співпрацю, обіг робіт та інновацій у секторах ККІ; Спрощення механізму фінансування від програми «Креативна Європа» завдяки вищим ставкам співфінансування; Спеціально розроблена схема мобільності для митців та професіоналів у сфері ККІ; Спеціальні конкурси націлені на підтримку потреб наступних секторів: музика, література, література, архітектура, культурна спадщина, дизайн, мода та культурний туризм.
2. Підпрограма «Медіа»: Підтримка співпраці як по загальному ланцюжку вартості, так і на рівні ЄС, з метою збільшення масштабів підприємств в аудіовізуальному секторі та поширення європейського контенту у світі; Підтримка талантів з різних країн, розширення можливостей участі та співпраці з іншими країнами; Підтримка використання нових технологій для забезпечення повною мірою використання цифрових технологій; Сприяння екологізації галузі, а також виконання соціальних цілей, таких як гендерний баланс та національна різноманітність.
3. Підпрограма «Міжсекторальна співпраця»: Транснаціональна стратегічна співпраця: поширення знань про програму та підтримка розповсюдження результатів. Креативні інноваційні лабораторії: поширення інноваційних підходів до створення контенту, доступу, дистрибуції та промоції серед секторів ККІ. Новинні ЗМІ: підтримка медіаграмотності, якісної журналістики, свободи ЗМІ та плюралізму.
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Регіональні
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Культура
Тема:
Культура, ЗМІ, Східне партнерство, Транскордонна співпраця, Цифровізація, Транскордонна співпраця, Східне партнерство, Екологія
EaP Countries:
Вірменія, Грузія, Молдова, Україна, Вірменія
Статус проекту:
Триває
Початок:
01.01.2021
Кінець:
31.12.2027
до початку