Skip to main content

Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології

Опис
Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології (E5P) – це багатосторонній донорський фонд загальним розміром €243 млн. з декількома Організаціями-виконавцями, що був заснований під час головування Швеції в Європейському Союзі у 2009 р. з метою заохочення муніципальних інвестицій у проєкти, які сприяють підвищенню енергоефективності та покращенню екології в регіоні Східного партнерства. У 2014 р. Фонд, який до того працював лише в Україні, офіційно розширив свою діяльність на Вірменію, Грузію та Молдову. У 2017 р. до E5P приєдналася Білорусь, у 2019 р. - Азербайджaн.

Фонд E5P об’єднує фінансові внески Європейського Союзу та ще 24 країн, у тому числі тих, в яких реалізуються фінансовані з Фонду проєкти. ЄС є найбільшим вкладником Фонду та Головою Асамблеї вкладників – основного керівного органу E5P. ЄБРР виконує роль розпорядника коштів E5P та забезпечує адміністративну підтримку управління Фондом від імені всіх стейкхолдерів.

Як працює фонд

Інвестиційні гранти E5P поєднуються з кредитами від Організацій-виконавців, які беруть участь у Фонді, з метою подолання ринкових бар’єрів та підтримки екологічних проєктів з високим впливом на розвиток, традиційно в муніципальному секторі. Організаціями-виконавцями є: Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO), Північний інвестиційний банк (NIB) та Група Світового банку (СБ).

Сектори, в яких може надаватися фінансування

Фонд історично приділяє основну увагу муніципальному сектору, підтримуючи проєкти централізованого теплопостачання, управління твердими побутовими відходами, водопостачання і водовідведення, енергоефективності в будівлях (школи, дитячі садки, лікарні та житлові будинки), вуличного освітлення та міського транспорту. Крім цього, фінансування є потенційно можливим для проєктів у секторах інфраструктури та енергетики, зокрема тих, які пов’язані з генерацією енергії з відновлюваних джерел (у тому числі біомаси), покращенням сполучення та підвищенням ресурсоефективності з клієнтами як з державного, так і з приватного сектору.

Головна мета діяльності Фонду – покращення життя людей та системні зміни, а отже перевага віддається проєктам із значною складовою реформ. Проєктні пропозиції готуються спільно країною-одержувачем та Організаціями-виконавцями відповідно до пріоритетів, визначених у країні.

Конкретні цілі
Інвестиції E5P спрямовані на досягнення низки Цілей сталого розвитку – від сталого розвитку міст і забезпечення чистою водою та санітарією до боротьби з кліматичними змінами тощо. Проєкти E5P мають забезпечувати скорочення викидів у розмірі майже 1 млн. т CO2-еквівалента, а також різноманітні інші покращення, такі як скорочення забруднення повітря, обсягів відходів та стічних вод.
Очікувані результати
Фонд намагається досягти наступних цілей у процесі реалізації проєктів:

- Скорочення викидів CO2 та інших шкідливих парникових газів.
- Підвищення енергоефективності.
- Підтримка політичного діалогу та регуляторних реформ.
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Регіональні
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що озеленює, Партнерство, що озеленює
Піднапрямок:
Енергетика та енергоефективність, Довкілля та зміна клімату
Тема:
Енергетика, Екологія
EaP Countries:
Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна
Статус проекту:
Триває
Початок:
01.01.2011
Кінець:
30.12.2029
Вебсайт:
http://e5p.eu
Соціальні мережі:

до початку