Skip to main content

EU4Business - Ініціатива ЄС щодо місцевої валюти: Європейський фонд для Південно-Східної Європи (EFSE)

Опис
Фонд спрямований на сприяння економічному розвитку та процвітанню за рахунок надання додаткового фінансування розвитку, зокрема мікро- та малим підприємствам (ММП) і приватним домогосподарствам, через кваліфіковані місцеві фінансові установи.

Мета EFSE – розвинути місцеві фінансові ринки відповідно до сталих та ринкових принципів, встановити стандарти кредитування, знизити дефіцит середнє- та довгострокового фінансування та впровадити правила відповідального фінансування. У країнах Східного партнерства Фонд фінансував субкредити для кінцевих позичальників із середнім розміром кредиту близько 10 тис. євро та планує продовжити цю роботу. Відповідно до прогнозів, Фонд надасть фінансову підтримку ще 74 тис. ММСП або приватних домогосподарств, щоб до 2037 року загальна кількість бенефіціарів з моменту створення Фонду в країнах Східного партнерства становила близько 250 тис. Фонд планує додатково надати субкредити на загальну суму 1 млрд євро ММСП або приватним домогосподарствам у країнах Східного партнерства. У кількісному вираженні частка мікрокредитів очевидно переважатиме.
Конкретні цілі
Основна мета проєкту – надати можливість EFSE забезпечити доступ до середньострокового кредитування в місцевій валюті для ММСП та домогосподарств із низькими доходами, не наражаючи їх на валютні ризики.

Крім цього, проєкт має декілька конкретних цілей:
1) покращення доступу до фінансів та стабільності/створення робочих місць;
2) використання державного й приватного капіталу (каталітичний ефект);
3) посилення інтеграції місцевого фінансового ринку.

Кінцева мета проєкту – сприяння стабільності/створенню робочих місць. Через сприяння самозайнятості проєкт допоможе зменшити бідність у регіоні.
Очікувані результати
Проєкт спрямований на вирішення ключових проблем вразливості бізнесу в країнах Східного партнерства через:
- надання доступу до середньострокових кредитів у місцевій валюті для малозабезпечених ММСП та домогосподарств із низьким рівнем доходу, не наражаючи їх на валютні ризики;
- покращення доступу до фінансування та стабільності/створення робочих місць;
- збільшення кредитування місцевими банками ММСП та домогосподарств із низьким рівнем доходу, таким чином стало покращуючи їхній доступ до фінансування;
- залучення державного й приватного капіталу (каталітичний ефект);
- посилення інклюзивності місцевого фінансового ринку.
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Регіональні
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що створює, Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Економіка та торгівля, Зайнятість та підприємництво
Тема:
Бізнес
EaP Countries:
Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна
Статус проекту:
Триває
Початок:
20.12.2018
Кінець:
20.06.2039
Вебсайт:
https://www.efse.lu
Номер проекту ЄС:
398-298
до початку