Skip to main content

Підтримка сталого економічного зростання Пирятинської міської територіальної громади через нарощування і розгалуження ділових звʼязків в пріоритетних галузях економіки, підтримку сільських територій та молодіжної бізнес-освіти, екологізацію місцевої еко

Опис
Проєкт спрямований на розвиток місцевих конкурентних переваг Пирятинської громади з метою створення нових драйверів місцевого економічного розвитку шляхом розширення місцевих ланцюжків доданої вартості та диверсифікації сільськогосподарського виробництва з акцентом на захисті навколишнього середовища.
Проєкт буде зосереджений на наступних цільових групах:
Місцеві ягідники та плодоовочеві фермери, які посадили свої перші насадження 3-5 років тому (до 10 осіб з загальною сільськогосподарською площею 25 га) і вже досягли позитивних результатів, які, однак, погіршилися під час пандемії COVID-19. Їх успіх може надихнути інших, хоча зараз вони залежать від дрібних оптових покупців (з Києва), які визначають ціни та вимоги до доставки своєї продукції. Якщо кількість таких фермерів збільшиться і вони мають доступ до ягідних і фруктових охолоджуючих потужностей, вони могли б вибрати власні канали збуту і терміни поставки. Іншими словами, вони зможуть самі встановлювати ціни на свою продукцію.
Сільські домогосподарства - в першу чергу з периферійних сіл - які не мають робочих місць і заробляють тільки прожитковий мінімум. За даними опитування, близько 100 домогосподарств в певній мірі готові займатися ягідним / плодоовочевим господарством або створити сімейні молочні ферми. Однак вони обмежені браком знань і навичок, недостатнім стартовим капіталом і - найголовніше - страхом змін і вразливістю до податкових і контролюючих органів.
Місцеві пасічники (90 осіб), чиї медоносні бджоли страждають від засобів захисту рослин, які надмірно використовуються сільськогосподарськими виробниками. Новим ягідним і фруктовим полям потрібно буде активне запилення, і таким чином вони забезпечать додаткові джерела нектару для медоносних бджіл.
Місцеві виробники сиру - ТОВ «Пирятинівський сирзавод» і ТОВ «Леляківський сирзавод» (всього працівників - 700). Обидві компанії стикаються з двома бар'єрами для розвитку. Перший бар'єр – недостатня сировина (молоко завозиться з-за меж громади і навіть регіону). При цьому чисельність корів в місцевих господарствах в останні десятиліття значно скоротилася, і забезпечити високу продуктивність молока однією-двома коровами на одне домашнє господарство складно. Другий бар'єр – це дефіцит кваліфікованих працівників для виробництва сиру (під час зустрічі директор сирзаводу розповів, що у них понад 50 вакантних посад, у тому числі керівників середньої ланки).
Студенти (600 осіб) та викладачі (31 чоловік, 51% – жінки) місцевого аграрного коледжу. Наразі студенти не мають доступу до сучасного обладнання та техніки, а навчальні приміщення обмежуються двома коровами, невеликими плодово-ягідними плантаціями. Керівництво коледжу розглядає можливість запровадження нової навчальної програми «Технології харчової промисловості», але не має коштів на закупівлю відповідного обладнання.
Учні місцевих шкіл 5-11 класів (1885 учнів, 48% – дівчат) та вчителі (318 осіб, 82% – жінки) наразі не мають можливості набути м'яких навичок та підприємницьких компетенцій, які є запорукою успіху у дорослому житті.
Працівники місцевих органів влади (85 осіб, 73% - жінки), які стикаються з новими викликами (після розширення громади), їм бракує необхідного потенціалу та стратегічного погляду.
Конкретні цілі
Розширення локальних ланцюжків створення вартості (як альтернатива домінуючому виробництву зернових культур) для забезпечення зайнятості місцевих жителів, зокрема з периферійних сіл
Сприяння крафтовому виробництву з використанням місцевих продуктів (включаючи молочні продукти, сир, ягоди та мед) та інноваційних рецептів
Покращення соціальної інтеграції сільського населення, зокрема молоді, та розвиток їх творчого та підприємницького потенціалу
Підвищення екологічної стійкості - озеленення місцевої економіки та адаптація до зміни клімату
Очікувані результати
Створені нові робочі місця, кількість самозайнятих підприємців, молочних фермерів, виробників ягід та фруктів, в першу чергу, з числа молоді, колишніх учасників бойових дій та жінок (не менше 200).
Нові багаторічні плантації (загальною площею не менше 10 га), оснащені системою крапельного поливу
Придбано обладнання для переробки, сортування та охолодження ягід та фруктів
Створені та облаштовані сімейні молочні ферми (всього мінімум 100 голів худоби)
Програма дуальної освіти місцевого аграрного коледжу прийнята та впроваджується на базі місцевих сироварень, фермерів-ягідників (з використанням місцевих ягідних плантацій) та фахівців з тваринництва (з використанням місцевих сімейних молочних ферм)
У місцевому аграрному коледжі створено цех для апробації інноваційних рецептур та продукції (з використанням молочних / сирних інгредієнтів, ягід, фруктів та меду).
Мобільні та стаціонарні торгово-дегустаційні модулі для продажу місцевих крафтових виробів
Шкільна програма спрямована на розвиток підприємницького та творчого потенціалу старшокласників
Шкільні коворкінги оснащені сучасними технологіями (включаючи тепличне / плодоовочеве та ягідне землеробство) та доступні всім жителям громади
Розроблені нові туристичні локації (для популяризації місцевих крафтових виробів) на базі піраміди усипальниці та замку родини Закревських (XIX століття, одна з трьох пірамід-усипальниць в Європі)
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Економіка та торгівля
Тема:
Статус проекту:
Триває
Початок:
01.02.2022
Кінець:
31.01.2025
Номер проекту ЄС:
430-302
до початку