Skip to main content

Кращі послуги для споживачів на реформованих енергетичних ринках

Опис
Проект надаватиме підтримку Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у зміцненні як оптового, так і роздрібного ринків електроенергії та газу України через підсилення прозорості ринку та розширення прав споживачів.

Буде вдосконалено системи моніторингу та звітності для управління ринками електроенергії та газу, що забезпечить краще функціонування та ефективну конкуренцію як на оптових, так і на роздрібних ринках. Проект також надаватиме допомогу розвитку потужних роздрібних ринків електроенергії та газу, як більш вигідних споживачам, що посилюють їхні права й вирішують проблеми енергетичної бідності. З метою сприяння розширенню прав та захисту прав споживачів енергії проводитиметься низка комунікаційних заходів.
Конкретні цілі
Загальна мета проекту – допомогти органам державної влади України у реформуванні ринків електроенергії та газу відповідно до положень Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС на користь споживачів. Метою проекту є надання підтримки НКРЕКП у наступному:
• Поліпшення функціонування, прозорості та конкуренції оптових ринків електроенергії та газу
• Розвиток роздрібних ринків електроенергії та газу на користь споживачів, у тому числі шляхом посилення прав споживачів
Очікувані результати
Покращення функціонування ринків та ефективна конкуренція
Покращені процедури моніторингу роздрібних ринків електроенергії та газу, а також процедури звітності для оптових ринків електроенергії та газу (відповідно до вимог REMIT). Ефективне розділення (unbundling) компаній з розподілу. Підвищена ліквідність на оптовому ринку електроенергії.
Захист споживачів та розширення прав і можливостей – посилити роль НКРЕКП у захисті прав споживачів, надати домогосподарствам ринкові інструменти, оцінити проблеми, пов’язані з енергетичною бідністю, рекомендації щодо захисту вразливих споживачів, розробити законодавчі акти щодо захисту прав споживачів та покращити зобов’язання щодо державних послуг в електроенергетиці.
Інформація, навчання та поширення – тренінги та навчальні поїздки для представників НКРЕКП, вдосконалені канали зворотного зв’язку для НКРЕКП, запровадження англійської версії веб-сайту НКРЕКП та основних законодавчих актів, комунікаційні заходи для просування проекту й розширення можливостей споживачів енергії.
Карта проекту
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що озеленює
Піднапрямок:
Енергетика та енергоефективність
Тема:
Енергетика
Статус проекту:
Триває
Початок:
06.10.2021
Кінець:
05.10.2024
Соціальні мережі:

Номер проекту ЄС:
426-493
до початку