Skip to main content

Капіталізація аудіовізуальних архівів НСТУ для залучення громадськості в Україні

Опис
Україна одна з країн Європи з найбільшим масивом архівних матеріалів, що становлять історичну і  культурну спадщину. Близько 177000 годин записів зберігаються в Києві та регіональних філіях АТ “НСТУ”, які архівний відділ накопичив за більше, ніж 60-річну історію українського телебачення. Багато з цих записів зберігаються на магнітних стрічках та кіноплівках, і всі вони є офлайн і недоступними.
Проєкт передбачає створення технічного рішення для архівації та зберігання актуальних аудіо- та відеоматеріалів у форматі онлайн-бібліотеки та спільного сховища.
Відповідно, діяльність проекту буде зосереджена на роботі та житті в умовах війни працівників ЗМІ та громадських активістів, включаючи програми безпеки та ефективні інструменти боротьби з дезінформацією та пропагандою. Програми навчання планується проводити на базі новоствореної Академії Суспільного Мовлення у Львові.
Для виконання цілей проекту та для того, щоб АТ "НСТУ" могло адекватно реагувати на нові умови роботи в умовах бойових дій та інформаційної війни, частина бюджету спрямована на вирішення завдань, які вже постали або можуть постати в результаті бойових дій.
Конкретні цілі
Загальна ціль: Трансформація державного мовника на суспільного є успішною, і АТ «НСТУ» виконує свою роль незалежного та орієнтованого на громадськість медіа, що підтримує громадянське суспільство.

Ціль 1: Підвищення ефективності служби Суспільного мовлення, включаючи функціонування цифрової медіатеки метаданих та архівних матеріалів.

Ціль 2: Об’єднання сил українських громад шляхом підвищення спроможності ЗМІ та організацій громадянського суспільства надавати суспільству незалежну та якісну інформацію (у боротьбі на інформаційному фронті).

Ціль 3: Забезпечення інституційних потреб Суспільного мовника, які виникли внаслідок війни, для виконання його цілей та завдань у сфері постійного інформування населення.
Очікувані результати
Проміжний результат 1.1. Існує та функціонує теле- та медіатека. Метадані мовника разом з 950-77 000 годинами архівних матеріалів систематизовані та зберігаються у цифровому форматі і є доступними для медіаспільноти та громадянського суспільства.

Проміжний результат 2.1. Відкрито хаб Академії суспільного мовлення у відремонтованому приміщенні у Львові, який впроваджує курси з громадської журналістики, який пропонує навчальні програми, навчальні сесії та семінари для громадських активістів та представників медіаспільноти.

Проміжний результат 2.2. Підвищення рівня знань громадських активістів та представників медіа-спільноти здійснюється завдяки розробленню навчальних курсів з питань громадянської журналістики в умовах воєнного стану, питань інформаційної безпеки та використання архівних матеріалів.

Проміжний результат 3.1. Оперативне реагування Суспільного мовника на виклики війни шляхом вирішення нагальних завдань та реалізації нагальних організаційних потреб.
Карта проекту
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Культура
Тема:
ЗМІ
Статус проекту:
Триває
Початок:
18.01.2022
Кінець:
17.04.2025
Соціальні мережі:

Номер проекту ЄС:
424-501
до початку