Skip to main content

PGG III: Доступ жінок до правосуддя: впровадження стандартів Ради Європи щодо ґендерної рівності та насильства стосовно жінок

Опис
Регіональний проєкт сприятиме усуненню системних перешкод, з якими жінки стикаються під час доступу до правосуддя, зокрема правових та інституційних проблем, а також соціально-культурних бар’єрів, що матеріалізуються як ґендерні упередження в системах правосуддя країн Східного партнерства.

Цей проєкт реалізовується в рамках третьої фази спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Партнерство заради належного врядування». Проєкт базується на результатах попередніх фаз Партнерства заради належного врядування у сфері розширення доступу жінок до правосуддя та боротьби з насильством стосовно жінок (І Фаза 2015-2018 та ІІ Фаза 2019-2023).
Конкретні цілі
Посилити доступ до правосуддя для жінок, особливо жінок, які стали жертвами насильства, відповідно до Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

1. Покращити ґендерну чутливість систем правосуддя в країнах Східного партнерства та зміцнити доступ до правосуддя для жертв насильства стосовно жінок, зокрема через розбудову спроможності юристів для впровадження ґендерно-чутливих заходів, а також
2. Підвищити обізнаність і підтримку ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).
Очікувані результати
Очікується, що проєкт досягне таких результатів:

1. Юристи з країн Східного партнерства отримають знання щодо усунення перешкод для доступу жінок до правосуддя, таким чином зробивши ланцюг правосуддя більш чутливим до ґендерних питань.
2. З юридичними навчальними закладами будуть запроваджені заходи для забезпечення ланцюга правосуддя з урахуванням ґендерних аспектів у співпраці з організаціями громадянського суспільства.
3. Буде розвиватися регіональна мережа закладів підготовки суддів для усунення інституційних перешкод для рівного доступу до правосуддя.
4. Діалог із багатьма зацікавленими сторонами та підвищення обізнаності буде проведено для інформування та пропонування показників, які слід застосовувати для оцінки ступеня доступності правосуддя для всіх.
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Регіональні
Пріоритетний напрям:
Піднапрямок:
Тема:
Східне партнерство, Права людини, Правосуддя, Жінки
EaP Countries:
Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова, Україна
Статус проекту:
Триває
Початок:
01.03.2023
Кінець:
28.02.2026
Номер проекту ЄС:
441-959
до початку