Skip to main content

Підтримка реформ та цифровізації сектору юстиції в Україні (ПРАВО-JUSTICE II)

Опис
Проект ЄС «Право-Justice» підтримує реформи у сфері юстиції, включаючи перезапуск судової системи
шляхом відбору та оцінювання суддів, реорганізацію судової системи, створення професії приватних
виконавців та служби пробації, створення електронних реєстрів та зміцнення прав власності.

Партнерами Проекту є Вища рада правосуддя, Міністерство юстиції, Вища кваліфікаційна комісія
суддів, Верховний Суд, Рада суддів, Нотаріальна палата та інші установи сектору юстиції.
Конкретні цілі
Завдання відповідно до контракту на виконання проекту:

Спеціальне завдання 1: Покращити управління реформами сектору юстиції, посиливши спроможність відповідних установ зі стратегічного планування, середньострокового планування бюджету, а також координації, моніторингу та оцінки реалізації реформ у секторі.

Спеціальне завдання 2: Посилити незалежність, ефективність, якість, доброчесність та прозорість судової системи, а також доступ громадян до справедливого судового розгляду.

Спеціальне завдання 3: Підвищити відсоток виконання судових рішень: у кримінальних справах шляхом створення ефективної системи пробації, яка сприятиме зменшенню випадків вчинення повторних правопорушень; у цивільних та адміністративних справах шляхом підвищення ефективності роботи виконавців (державних і приватних) та встановлення визначеності у сфері майнових прав.

Спеціальне завдання 4: Надати необхідну підтримку в розробці та впровадженні ІТ-стратегії у сфері юстиції та для пілотних випробувань чи запровадження послуг електронного правосуддя.
Очікувані результати
Очікувані результати від реалізації проекту:

Заплановані результати (Результати), які зумовлені діяльністю Проекту ПРАВО-JUSTICE, проте не можуть бути результатом прямого впливу з його боку, є такими:

R 1.1. Ефективна реалізація на загальнонаціональному рівні Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжний правових інститутів на 2015–2020 роки та Плану дій щодо реалізації положень Стратегії. Запроваджено ефективний тривалий механізм координації процесу реформування.

R 1.2. При фінансуванні установ сектору юстиції використовуються інструменти управління ефективністю та середньострокового планування бюджету (MTEF), у такий спосіб забезпечується безперервне фінансування установ сектору верховенства права та надається приклад більш досконалих підходів до бюджетного планування.

R 1.3. Розширено можливості для участі громадянського суспільства в процесі реформування сектору юстиції та посилено можливості громадських організацій здійснювати активний моніторинг якості впровадження реформ на всій території України. Розширено відповідну експертну спільноту.

R 1.4. Підвищено потенціал установ сфери юстиції щодо зв’язків із громадськістю та взаємодії зі ЗМІ. Підготовлено медіа-фахівців зі звітування за результатами діяльності у секторі юстиції.

R 1.5. Підвищено потенціал із розробки законодавства та нормативної бази у секторі юстиції.

R 2.1. Підвищено рівень незалежності, якості, ефективності, прозорості та доброчесності судової системи (у тому числі органів прокуратури) відповідно до нового законодавства. Процес кадрового набору є прозорим і здійснюється на основі об’єктивних показників.

R 2.2. Забезпечено кращий доступ до правосуддя та справедливий судовий розгляд.

R 3.1. Запроваджено ефективну й доступну систему виконання судових рішень. Фізичні та юридичні особи можуть бути впевнені, що їх законні майнові права будуть захищені.

R 3.2. Запроваджено ефективну систему виконання покарань, особливо систему пробації.

R 3.3. Створено ефективну систему державної реєстрації актів громадянського стану, майна та юридичних осіб, яка належить до компетенції Міністерства юстиції та є сумісною з національною мережею реєстрів, що забезпечує якість і точність інформації, внесеної до реєстру, та може ефективно використовуватися децентралізованими постачальниками послуг.

R 4.1. У пілотних судах запроваджено надання ефективних послуг електронного правосуддя та забезпечено належний рівень безпеки в суді.

R 4.2. Створено ефективну систему державної реєстрації актів громадянського стану, майна та юридичних осіб, яка належить до компетенції Міністерства юстиції та є сумісною з національною мережею реєстрів, що забезпечує якість і точність інформації, внесеної до реєстру, та може ефективно використовуватися децентралізованими постачальниками послуг.
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що захищає
Піднапрямок:
Верховенство права та права людини
Тема:
Правосуддя
Статус проекту:
Завершено
Початок:
01.06.2021
Кінець:
30.09.2023
Номер проекту ЄС:
390-764, 424-834
до початку