Skip to main content

Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні

Опис
Програма надає підтримку уряду України з метою створення передумов для прозорого функціонування ринків сільськогосподарських земель, підвищення ефективності використання земель та створення основ для інвестицій та створення робочих місць у сільському секторі.
Конкретні цілі
Прозорість даних про землі і земельні відносини дає можливість виконувати публічний контроль, який убезпечує громади та державу від корупції у розпорядженні їхньою землею, а приватних власників – від рейдерства.
Повний і коректний облік земель дозволяє: знати, які саме землі і скільки є в розпорядженні держави/ громад / громадян; захищати права власності на землю; убезпечувати громади від конфліктів з приватними власниками та орендарями їх земель (наприклад, через «накладки» у Держгеокадастрі), полегшує створення малих і середніх фермерських господарств, є необхідною умовою для кредитування банками аграрного сектору; спрощує доступ агровиробникам до фінансів та стимулює створення доданої вартості; сприяє створенню робочих місць та підвищенню рівня життя у сільській місцевості, підвищує потенційну вартість землі у разі запуску ринку земель.
Прозорість даних
Моніторинг земельних відносин: Збір даних на рівні областей та районів - Програмне забезпечення для автоматизації збору даних – Створення спеціального порталу для загального доступу до даних
Економічний аналіз: Підтримка розробки та реалізації основних кроків земельної реформи - Моделювання економічних результатів різних сценаріїв її запуску та реалізації - Сприяння політичному діалогу на основі фактичних даних


Повні й коректні дані Земельного кадастру та Реєстру прав
Підтримка виправлення помилок у Кадастрі: Оцифровка планів приватизації - Доповнення даних Кадастру історичною інформацією - Розробка методології для усунення системних помилок – Пропозиції щодо удосконалення процедур для виправлення.
Підтримка реєстрації державних та комунальних земель
Підтримка реєстрації адміністративних меж

Ефективне управління земельними ресурсами
Аналіз фактичного використання земель: Дистанційне зондування с/г земель (супутниковий моніторинг): дані про їх фактичне використання для території всієї України - Розробка та запровадження геопорталу для оприлюднення даних - Розробка методології ефективного управління земельними ресурсами (для ОТГ)
Доступ до правової допомоги для землевласників та землекористувачів: Система SMS-попередження власників про зміни в даних щодо ділянки - Розширення можливостей безкоштовної юридичної підтримки
Очікувані результати
1. Прозорість даних про землі і земельні відносини дає можливість виконувати публічний контроль, який убезпечує громади та державу від корупції у розпорядженні їхньою землею, а приватних власників – від рейдерства.
2. Повний і коректний облік земель дозволяє: знати, які саме землі і скільки є в розпорядженні держави/ громад / громадян; захищати права власності на землю; убезпечувати громади від конфліктів з приватними власниками та орендарями їх земель (наприклад, через «накладки» у Держгеокадастрі), полегшує створення малих і середніх фермерських господарств, є необхідною умовою для кредитування банками аграрного сектору; спрощує доступ агровиробникам до фінансів та стимулює створення доданої вартості; сприяє створенню робочих місць та підвищенню рівня життя у сільській місцевості, підвищує потенційну вартість землі у разі запуску ринку земель.
3. Аналіз фактичного використання земель дозволяє визначати, наскільки ефективно використовуються ці землі, з якою продуктивністю і хто отримує прибуток від їхнього використання, яким є вплив використання земель на довкілля. Це також дозволяє збільшити економічну віддачу кожній окремій громаді від використання її земель.
4. Спрощення процедур у сфері управління земельними ресурсами зменшують корупцію, прискорюють ділову активність у земельній сфері, а доступ громадян до правової допомоги, а також використання цифрових можливостей для виявлення помилок та оповіщення власників земельних ділянок про зміни даних у реєстрі допомагає зменшувати ризик зловживань та незаконних маніпуляцій із їхніми землями.


Beneficiaries
Lviv International Workshop «Strengthening Land Governance for Growth in Ukraine»
Panel Discussion “Effective management of land resources” in the in the framework of XIXth Lviv International Economic Forum “Invest in Lviv Region”
Карта проекту
Фотогалерея
Panel Discussion “Effective management of land resources” in the in the framework of XIXth Lviv International Economic Forum “Invest in Lviv Region”
Lviv International Workshop «Strengthening Land Governance for Growth in Ukraine»
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Сільське господарство та розвиток сільських районів
Тема:
Сільське господарство
Статус проекту:
Триває
Початок:
22.12.2017
Кінець:
30.04.2026
Номер проекту ЄС:
387-093, 418-654
до початку