Skip to main content

Навчаємось разом

Опис
Проєкт “Фінська підтримка реформи української школи “Навчаємось разом” – це чотирирічна програма співпраці, яка почалася між Україною та Фінляндією в липні 2018 року і до якої наприкінці цього ж року приєднався ЄС. Проєкт фінансується Міністерством Закордонних Справ Фінляндії (6 млн євро) та ЄС (2 млн євро) і реалізується компанією “Фінляндська Консалтингова Група” (FCG Finnish Consulting Group Ltd) у співпраці з Гельсінським університетом.
Очікуваний довгостроковий вплив проєкту “Навчаємось разом” полягає у покращенні доступу до якісної освіти в Україні. Додаткову підтримку ЄС спрямовано на поліпшення викладання української мови як другої мови серед національних меншин згідно з Дорожньою картою імплементації Статті 7 “Мова освіти” Закону України “Про освіту”. Проєкт має загальнонаціональне охоплення, хоча підтримку вдосконалення навчання української мови зосереджено на Чернівецькій та Закарпатській областях.
Конкретні цілі
Загальною метою проєкту “Навчаємось разом” є покращення доступу до якісної шкільної освіти (1-12 класи) для всіх в Україні. Конкретні цілі проєкту полягають у наступних напрямках:
- Конкретна ціль 1: Навчання та управління в школах відповідають стандартам НУШ (вчителі 1-6 класів впроваджують нові стандарти; представники адміністрації шкіл підвищили свої знання з питань управління, комунікації та посередництва; вчителі української мови в школах з навчанням мовами національних меншин застосовують педагогічні практики викладання / вивчення української мови як другої, вчителі STEM-шкіл з навчанням мовами національних меншин впевнено викладають свої предмети українською).
- Конкретна ціль 2: Громадяни та освітяни підтримують реформу НУШ (батьки та директори мають позитивне ставлення до реформи НУШ).
- Конкретна ціль 3: Створено сучасне навчальне середовище в 1-12-х класах (поглиблено знання вчителів та директорів щодо інтеграції ІКТ в освітній сектор; учні вивчають українську мову за допомогою розроблених ІТ-інструментів та під час мовних таборів).
Очікувані результати
У результаті діяльності проєкту систему підвищення кваліфікації вчителів буде удосконалено у відповідності із реформою НУШ (з урахуванням тренінгів мовного компоненту для вчителів шкіл із викладанням мовами національних меншин у Чернівецькій та Закарпатській областях), разом із підвищенням потенціалу інститутів післядипломної педагогічної освіти та центрів розвитку вчителів. Зміст програм педагогічної освіти для НУШ та курси з викладання української за методикою викладання другої мови буде пропілотовано в обраних закладах вищої освіти / закладах фахової передвищої освіти. Навички та практики управління на рівні шкільних адміністрацій буде вдосконалено шляхом навчання в рамках проєкту.
Проєкт прагне збільшити рівень обізнаності громадськості про реформу освіти, переваги двомовності і багатомовності, а також важливості державної мови, за допомогою комунікаційних кампаній.
Проєкт також працює над 1) підвищенням спроможності розробляти та обирати навчальні матеріали, 2) запуском системи відстеження та розвитку ІКТ-компетентностей освітян, а також 3) розробленням комплектів посібників та практичних інструментів для викладання / вивчення української мови серед національних меншин.
У зв’язку з російською агресією проти України навесні 2022 року низку заходів проєкту довелося переглянути та змінити. Розроблено модулі з психологічної підтримки дітей, які постраждали від війни. Ми також додали мови та розділи до онлайн-додатків для дітей, які зараз проживають за межами України. Восени 2022 року Міністерство освіти і науки України звернулося до проєкту з проханням посприяти з друком підручників для 5 класу з природознавства. Бюджет цього заходу - 1.23 млн євро. Захід затверджено на початку 2023 року, друк має бути виконаний протягом першої половини 2023 року.
Project documents
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Освіта, дослідження та інновації
Тема:
Статус проекту:
Завершено
Початок:
27.07.2018
Кінець:
26.07.2023
Соціальні мережі:
https://www.facebook.com/navchaemos.razom/
Номер проекту ЄС:
405-074
до початку