Skip to main content
Поділитись:

ЛИПЕНЬ 2024

Зміст
Новини кампаній

Вінниця приймала «Разом діємо» Фест

«Алея ГО у центрі міста, майстер-класи для дітей та дорослих, вікторини та квести, «вуличний подкаст» про важливе, визначення групи крові та багато розмов та обіймів!»

Так про вінницький «Разом Діємо» Фест писали на Фейсбук-сторінці Спілки учасників, інвалідів АТО та бойових дій (СУВІАТО), яка стала партнером Представництва ЄС в Україні у проведенні цього заходу в межах комунікаційної кампанії «Разом діємо», присвяченої підтримці Євросоюзом організацій громадянського суспільства та незалежних медіа в Україні.

Перший «Разом діємо» Фест пройшов у травні в Києві. Вінниця стала вже третім містом, яке прийняло фестиваль після Хмельницького та Рівного.

Захід відбувся на Європейській площі. Однією з його ключових подій була панельна дискусія «ЄС та Україна. Партнерство, підтримка та майбутнє».


«Разом діємо» Фест у Вінниці є ще одним свідченням потужного партнерства між ЄС та українським громадян- ським суспільством. Підтримуючи понад 60 субгрантових проєктів лише у Вінницькій області та інвестуючи понад 104 мільйони євро по всій Україні, ЄС прагне сприяти стійкості, креативності та зростанню в громадському секторі,

— зазначив Штефан Шльойнінг, керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні. — Цей фестиваль не лише вшановує наші спільні цінності, а й підкреслює нові можливості, які ЄС пропонує українському громадянському суспільству в ці складні часи».

Як і на попередніх фестивалях, гості мали можливість відвідати тематичні інтерактивні зони, взяти участь у різних вікторинах та тренінгах, а також поговорити про важливе.


«На події ми створили платформу для публічного діалогу на теми, що хвилюють кожного — емоційне вигорання, реабілітація бійців, підтримка сімей загиблих. Переконані, що наш досвід прислужиться в усіх регіонах України і готові ним ділитися, — каже про участь у фестивалі член правління ГО «СУВІАТО» Ольга Харькіна. — Вдячні Представництву ЄС за можливість виступити регіональним партнером фестивалю. Завдяки цій події ще більше людей дізналися про можливості, які надає ЄС громадському сектору, тож матимуть змогу долучитися до нашої спільної роботи».



«Громадянське суспільство формує демократичне тло, важливе для приєднання до ЄС»

Майже 30 медійників, представників фінансованих ЄС про- єктів та дипломатів взяли участь у престурі по Київщині. Поїздку організувало Представництво ЄС України в межах комунікаційної кампанії «Разом діємо».

Журналісти ознайомилися з місцевими ініціативами, реалі- зованими організаціями громадянського суспільства за підтримки ЄС.

Зокрема, у селі Катюжанка Димерської громади учасники туру завітали до молодіжного хабу «Твій шлях», що працює завдяки фінансуванню ЄС. Хаб, де проводять заходи для дітей та молоді, знаходиться в гуртожитку місцевого професійного коледжу. Під час окупації села російськими військами у ньому розміщувався ворожий штаб.


«Цей хаб змінив моє життя. Коли я прийшла з ідеєю створити простір, тут нічого не було. До відновлення взялися місцеві мешканці й працівники навчального закладу. Після відкриття хабу постійно ведемо тут практики з охорони здоровʼя, карʼєри, консультування, психологічної терапії», — каже засновниця хабу й голова Благодійного фонду «Магія добра» Ольга Марковець.

Також учасники туру відвідали Ірпінь, де місцева ГО «Сміливий Ірпінь» реалізує субгрантовий проєкт «Прозора відбудова: моніторинг відбудови соціальної інфраструктури в Ірпінській громаді» — частина фінансованої ЄС програми «Контроль витрат на відновлення», яку втілює Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Завершила престур дискусія «Роль і потенціал організацій громадянського суспільства та медіа у реформуванні та євроінтеграції України: досягнення і виклики в контексті підтримки ЄС». Учасники говорили про підтримку Євросоюзом розвитку та зміцнення громадянського суспільства і незалежних медіа України, забезпечення сталості фінансованих ЄС проєктів, участь громадян і медіа в проведенні реформ та євроінтеграції України.


«Щоб приєднатися до ЄС, Україна має бути демократичною країною з активним громадянським суспільством, яке працює заради майбутнього держави. Ми говоримо про громадянське суспільство в найширшому масштабі. У це поняття входять неурядові організації, ЗМІ чи активні громадяни, що включаються до справи, — зауважила Юлія Якобі, менеджерка сектору «Громадянське суспільство» Представництва ЄС в Україні. — Наші проєкти спрямовані на людей і задоволення їхніх потреб. Тож будемо надалі розширювати коло організацій громадянського суспільства, щоб залучати їх і співпрацювати з ними. Саме вони формують демократичне тло, таке важливе для приєднання України до ЄС».


Репортажі медіа після престуру:

Сайт «Прочерк»
Сайт «Європейський простір»
Телеканал 1+1 (таймкод 9.12)

Новини проєктів

ПІДТРИМКА ВЕТЕРАНІВ

Грунт для зрощення інновацій:
проєкт ЄС відкрив центр для підприємців

Три поверхи, понад 1000 кв.м площі з різними майстернями та робочими просторами з дерево- та металообробки, робототехніки, інженерії, мікробіології, виробництва кераміки та текстилю, 3D-друк та інше. Таким є Центр розробок та продуктового дизайну «Поле», відкритий в липні в Івано-Франківську.

Центр створила й опікується команда урбаністичної лабораторії МЕТАЛАБ в межах фінансованого ЄС проєкту «Нова економіка Івано-Франківська». Розташовано «Поле» у легендарному «Промприладі» — осередку інновацій та креативності.


«В центрі можна працювати як самостійним резидентам, так і командам інженерів, розробників, представників бізнесу. «Поле» забезпечує їх робочим простором та обладнанням, разом із тим тут можна замовити послугу з розробки продукту, прототипу, бізнес-моделі та виведення продукту на ринок, — розповідає Анна Пашинська, співзасновниця ГО МЕТАЛАБ та співавторка ідеї «Поля». — Також центр слугує майданчиком для взаємодії фахівців з різних галузей, проводить роботу з перекваліфікації та терапії для ветеранів, вимушених переселенців та інших груп населення».

Сама назва центру натякає на його завдання — зрощування ідей, продуктів, професійної спільноти.


«У цьому значенні «Поле» — це сприятливий ґрунт для того, аби в просторі виростали нові продукти, як на український ринок, так і за кордон, а такі плани теж є в команди», — каже Мар’яна Баран, архітекторка, програмна менеджерка «Поля».

Метою проєкту «Нова економіка Івано-Франківська» є перетворення міста на потужний інноваційний економічний центр через сприяння місцевим інноваторам, бізнесу, до- слідникам. Фінансування від ЄС НЕФ отримує в межах про- грами «Мери за економічне зростання».


«В міжнародному контексті ми часто чуємо, що Україна – країна великого потенціалу, з талановитими, креативними та працьовитими людьми. І це насправді так, але будь-якому потенціалу потрібен простір, поштовх, можливості, — каже керівниця НЕФ Тетяна Лебухорська. — Новий простір — це поле для «вирощування» потенціалу, місце, де будуть зростати нові ідеї, продукти, де розвиватиметься спільнота талановитих дослідників, винахідників та підприємців».

Такі напрацювання реалізовували в межах проєкту «Нова економіка Івано-Франківська» ще до появи «Поля» як фізичного простору.

Наприклад, команда МЕТАЛАБу проводила семінари з розробки нових продуктів. Також було профінансовано закупівлю партії сировини для розробки технології штучної шкіри з міцелію — і нещодавно команда Myceli a Tech, учас- ник одного з навчань, оголосила про випуск першої партії матеріалу, готового для малосерійного виробництва. А кілька місяців перед тим компанія зареєструвала патент на технологію вирощування мікрошкіри.



МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я

Як втримати «менталку»: проведено серію вебінарів

Втримати себе у рівновазі чи нормальному психічному стані нині надзвичайно важко. Аби допомогти із цим, ГО «Інша освіта» та німецька організація «zusa» провела чотири вебінари в межах фінансованого ЄС проєкту «Culture Helps/Культура допомагає».

Кваліфіковані психологи агенції розповідали про інструменти саморегуляції, силу соціальних зв’язків та їхній вплив на психічне здоров’я. Вони також роз’яснювали, що і як робити із травматичною пам’яттю та її впливом, якими є алгоритми дій при депресії тощо.


«Здавалося б, нам і так потрібно постійно щось аналізувати, про щось думати, тримати в голові безліч інформації. Навіщо ще й себе аналізувати? – каже один із лекторів, співзасновник «Псікультури», лікар-психолог Антон Єрмолаєв. — Але уявіть когось, хто не аналізує власних вчинків, не зважує своїх рішень, не сумнівається в тому, що робить. Чи не ризикує тоді така людина нестися на автопілоті й не помічати, що коїться довкола?»

Крім глибокого викладу теми, вебінари включали активне спілкування психологів з аудиторією, під час якого учасники могли отримати відповіді на запитання, які їх хвилюють.

Липнева серія «психологічних» вебінарів була вже другою цього року. Обрані теми базувалися на опитуванні учасників попередніх заходів, що відбулися в березні-квітні.


«Окремі відповіді засвідчили, що респонденти не мають інструментів для аналізу свого стану і ставлять перед собою завищені вимоги, — розповідає Поліна Городиська, співкоординаторка програми «Culture Helps/Культура допомагає».

— Більшість людей зазначали, що здатні впоратись з тим, що відбувається, але сумніваються у швидкому відновленні після стресу, не вміють помічати втоми, тримати рівновагу у форс-мажорних ситуаціях. Вважають, що фізичне і ментальне здоров’я однаково важливі, але не мають дієвих способів відпочинку».

Такі вебінари є частиною програми індивідуальних грантів проєкту. Програма також надає можливість психологічного розвантаження для культурних менеджерок та менеджерів, що працюють з інтеграцією в нові спільноти внутрішньо переміщених осіб та українців, які були вимушені переїхати за кордон. Грант сумою до 1000 євро можна витратити на сесії у терапевта, поїздки на оздоровчий ретрит чи у санаторій тощо.


«Допомагаючи людям відновлюватися та інтегруватися в нові спільноти, не менш важливо залишати час та простір для турботи про власний психологічний добробут. На власному досвіді знаю, як легко буває «зіскочити» у перепрацювання, коли виконуєш цікаву та змістовну роботу, — каже Таня Вовк, співзасновниця агенції «Псікультура» та незалежна експертка проєкту «Culture Helps/Культура допомагає». — Через втому та брак енергії ми можемо ставити на паузу ресурсні активності, які не пов’язані з роботою, проте мають цінність для нас та приносять задоволення. Недостатня увага до психічного здоров’я має свої згубні наслідки».



СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА

Новий проєкт спрямовано на підтримку дітей та молоді з інвалідністю

«Родина для осіб з інвалідністю» — громадська організація з понад 20-річним досвідом роботи. У червні цього року вона розпочала новий проєкт «Базові соціальні послуги для осіб з інвалідністю в Києві», фінансований ЄС через EU4CSOs Empower UA, що реалізує БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Проєктом передбачено, що ГО підтримає 15 дітей і 20 молодих людей з інвалідністю.


«Але молоді буде більше, — вже тепер прогнозує Надія Майорова, виконавча директорка ГО «Родина для осіб з інвалідністю». — Бо для дітей в країні є приватні, громадські та державні центри реабілітації, школи, де впроваджується інклюзія. А для молоді, фактично вже дорослих людей за 18 років, послуг на рівні громади мало. Тому попит на соціальну адаптацію для них великий».

Діти та молодь, якими опікується організація, вимагають кропіткої кваліфікованої роботи. Фахівці організації працюють над формуванням у них соціально-побутових, комунікаційних навичок, покращенням фізичних можливостей та їх психічного розвитку.


«У нас переважно користувачі з важкими формами інвалідності. Багато хто з дітей має поведінкові порушення, багато хто не розмовляє, є й з фізичними порушеннями. А молоді люди, навіть якщо вони закінчили школу і професійні коледжі, не мають можливості працевлаштуватися чи навчатися далі, — розповідає Надія Майорова. — І наші послуги в центрі є єдиною можливістю для них інтегруватися в суспільство, не сидіти вдома».

Цим однорічним проєктом передбачено дві соціальні послуги на двох локаціях організації: соціальну адаптацію для дорослих з інвалідністю в Інклюзивному центрі денної зайнятості молоді «Горнятко доброти» та денний догляд для дітей з інвалідністю в центрі денного догляду.


«Це базові соціальні послуги, які повинні забезпечувати громадянам місцева влада. Проте в умовах війни соціальні послуги для дітей та молоді з інвалідністю на державному рівні розвиваються дуже повільно, і громадські організації змушені перебирати на себе цю роль», — каже Надія.

З молодими людьми в групах та індивідуально займаються психолог, фізичний реабілітолог й ерготерапевт. Вони також працюють в сувенірній майстерні, мають кулінарні заняття тощо. Ще у клубі є гурток самоадвокатства, де вчаться представляти себе і захищати свої права, організовуються на походи та екскурсії.

Для дітей з інвалідністю організовано денний догляд. Наразі група складається з десяти дітей, з якими постійно працюють три соціальні працівники, а також логопед, фізичний реабілітолог, психолог та ерготерапевт. Але є й індивідуальні заняття за окремим графіком для інших охочих дітей. Протягом дня діти перебувають в центрі, за ними доглядають, вони займаються з фахівцями, ходять на прогулянки і проводять час разом.


«Проєктом також передбачено надання нами консультацій іншим організаціям, — каже Надія Майорова. — Часто запитують про документацію, про ведення випадків, виконання індивідуальних планів, організацію простору тощо. Та найчастіше звертаються з питанням, де знайти фінанси та підтримку. Звичайно, ми усім ділимося».



ЦИВІЛЬНА БЕЗПЕКА

У Менській громаді навчали навичкам дій у небезпечних ситуаціях

Понад 200 осіб взяли участь у 16 тренінгах проєкту «Міцна громада: захист від усіх небезпек», що відбувається в Менській ОТГ на Чернігівщині. Метою навчань було надати населенню громади навички та знання із цивільного захисту.

Реалізує проєкт громадська організація «Добрі ініціативи Менщини» (ДІМ) у партнерстві з «Центром з питань захисту цивільних осіб в умовах конфлікту» (CIVIC) на кошти ЄС.

Тренінгову програму за проєктом завершено в липні. 10 навчальних сесій були присвячені наданню першої психологічної допомоги людям у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Ще шість тренінгів стосувалися правил поводження в натовпі під час евакуації. Учасники таких навчань отримали необхідні знання та навички, які дозволять їм зменшити наслідки стресу та травматичних подій, а ще зберегти здоров’я або навіть врятувати життя.

Один із тренінгів з правил евакуації відвідала Наталія Бурка, староста Дягівського старостинського округу.


«Нам розповідали про різні нюанси щодо того, що насамперед брати з собою під час евакуації, як поводитися.,

Дуже сподобалося, що інформацію про це тренери подавали на прикладах з життя, адже так краще засвоюється і краще розумієш, про що йдеться — каже Наталія. — Також трішки розповіли про надання першої медичної допомоги».

У Дяговій віднедавна стоїть система оповіщення про небезпеку — чотири рупори-динаміки, спрямовані в різні сторони села. Їх обладнано акумуляторами, тож можуть працювати навіть під час тривалого вимкнення світла. Це також один із результатів проєкту «Міцна громада: захист від усіх небезпек». Такі системи було встановлено в семи населених пунктах.


«У теперішні часи війни людина повинна бути оповіщеною про небезпеку. Як на неї реагувати — то вже особиста справа кожного, але це має бути, — каже керівниця ГО «Добрі ініціативи Менщини» Наталія Примакова. — Нині через встановлені системи ми сповіщаємо про небезпеку та надаємо алгоритм дій. Але в майбутньому мирному житті, ці засоби можуть бути використані для донесення корисної та важливої інформації для мешканців громади»


Більше інформації:
Фейсбук-сторінка ГО ДІМ


ПІДТРИМКА МОЛОДІ

Вісім молодіжних центрів створять соціальні підприємства

У липні у Львові пройшов перший навчальний модуль проєкту «Стартуй: соціальне підприємництво у молодіжному центрі». Учасники навчалися бізнес- моделювання, вивчення цільової аудиторії, розробки продуктів та іншим необхідним для підприємництва речам.

Вони також відвідали кілька соціальних підприємств Львова та попрацювали над створенням власних бізнес- моделей.

Проєкт «Стартуй: соціальне підприємництво у молодіж- ному центрі» реалізують ГО «Молодіжна платформа» та School of ME у партнерстві низкою організацій та установ за фінансування Європейського Союзу. До нього залучено вісім молодіжних центрів з різних регіонів України.

Серед них — Молодіжний центр Дніпра.


«На базі центру вже працює соціальне підприємство, що надає послуги в сфері медіа, — розповідає керівник центру Рафаель Кіжнер. — Тому нам було цікаво долучитися до цього проєкту та навчитися займатися соціальним підприємством успішніше, забезпечувати завдяки йому фінансову сталість центру».

Нині Молодіжний центр Дніпра готується запустити ще одне соціальне підприємство, яке пропонуватиме послуги із виготовлення фотоальбомів для випускників шкіл. Його майбутній керівник Микита Іграєв взяв участь у навчанні у Львові.


«Цікаво було відвідати соціальні підприємства, подивитися, як і з чим там працюють люди. Дуже сподобалася практична частина навчання, — ділиться він враженнями від тренінгу.

Ми створювали бізнес- моделі, бізнес-плани, ділилися цим з іншими командами. Вони, а також тренери, висловлювали своє бачення, ми, відповідно, коригували напрацювання».

Проєктом передбачено проведення двох навчальних модулів. Команди отримають також фінансування на реалізацію напрацьованих бізнесових ідей у розмірі до 15 тисяч євро. Крім цього, кожну команду супроводжуватиме ментор, який допоможе у запуску соціального підприємства. Учасники проєкту отримуватимуть експертні консультації з юриспруденції, фінансів, маркетингу, соціальної складової бізнесу тощо.

Загальна мета проєкту — навчити молодіжні центри забезпечувати себе за допомогою соціального підприємництва, у такий спосіб зробивши їх стійкішими та спроможнішими.


«Соціальне підприємництво — досить нове явище для України. Зараз нашим завданням є розвиток підприємницьких компетенцій у молоді в місцевих молодіжних центрах, — каже керівник ГО «Молодіжна платформа» Захарій Ткачук. — Наступний крок — запуск молодіжних стартапів та відкриття соціальних підприємств. Крім іншого, це створить нові робочі місця й можливість самореалізації для молоді, яка відвідує центри чи працює там».


Можливості

Вакансії

Представництво Європейського Союзу в Україні шукає спеціаліста з питань політики для роботи в політичному відділі в Києві. Позиція передбачає моніторинг і звітування щодо політичної ситуації, ситуації із правами людини та медіа в Україні, внесок у щотижневі та спеціальні звіти Представництва ЄС, участь в організації політичних візитів високого рівня тощо.

Дедлайн — 15 вересня 2024 року

Детальніше


Проєкт ЄС «Право-Justice» оголошує конкурс на посади міжнародних та національних довгострокових експертів за низкою напрямів — реформа прокуратури, судова реформа, виконання судових рішень і захист прав власності, підтримка процесу євроінтеграції у сфері юстиції.

Дедлайн — 23 серпня 2024 року

Детальніше


Стажування

Єврокомісія запрошує на п’ятимісячне оплачуване стажування, яке розпочнеться в березні 2025 року. Кандидати можуть подаватись на понад 1000 посад у бага- тьох департаментах, службах і агентствах Комісії у Брюсселі та Люксембурзі, а також у національних бюро в 27 країнах- членах ЄС. Певні посади можуть отримати і громадяни країн, що не є членами ЄС, зокрема й України.

Дедлайн — 30 серпня 2024 року

Детальніше


Європейський фонд за демократію шукає стажиста на річну програму, яка розпочнеться восени 2024 року. Стажист допомагатиме в підготовці стандартизованої договірної документації, перевірці фінансових звітів й інших адміністративних завданнях, перекладах, оновленні бази даних та веденні архіву. Конкурс відкритий для громадян країн, які не входять до ЄС.

Дедлайн — 18 серпня 2024 року

Детальніше


Підприємництво

Торгово-промислові та ремісничі палати, агентства з інновації, регіонального розвитку та сприяння торгівлі, а також університети, дослідницькі організації та/або організації трансферу технологій запрошуються до участі в новій мережі Enterprise Europe Network. Проєкти повинні бути спрямовані на допомогу малому та середньому бізне- су у впровадженні інновацій, зростанні та досягненні ста- лого розвитку.

Дедлайн — 19 вересня 2024 року

Детальніше

Культура

Програма EU4Culture відкрила навчальний онлайн-курс із написання заявок для отримання грантів для митців і культурних професіоналів із країн Східного партнерства, зокрема України. Курс складається з серії англомовних навчальних відеороликів із субтитрами.

Детальніше


Підприємництво

Торгово-промислові та ремісничі палати, агентства з інновації, регіонального розвитку та сприяння торгівлі, а також університети, дослідницькі організації та/або організації трансферу технологій запрошуються до участі в новій мережі Enterprise Europe Network. Проєкти повинні бути спрямовані на допомогу малому та середньому бізнесу у впровадженні інновацій, зростанні та досягненні сталого розвитку.

Дедлайн — 19 вересня 2024 року

Детальніше


Медіа

Центр прав людини ZMINA проводить конкурс публікацій у жанрі журналістського розслідування на тему переслідування представників громадянського суспільства в Україні, включно з правозахисниками, активістами, журналістами та блогерами. До участі запрошуються журналісти та регіональні медіа. Для кожної публікації передбачено фінансування в сумі 10 тисяч гривень, а всього планується відібрати та підтримати 25 заявок.

Дедлайн — 20 серпня 2024 року

Детальніше


Громадянське суспільство

Центр Cedos проводить конкурс для громад, які потребують консультацій для розробки проєктних ідей, створення методологій проєктів, планування і обґрунтування активностей, написання проєктних заявок, складання бюджетів проєктів тощо. У результаті конкурсу буде відібрано 10 громад, що отримають такі послуги.

Дедлайн — 7 серпня 2024 року

Детальніше


На міжнародній освітній платформі Coursera опубліковано англомовний курс з історії громадянського суспільства України. Курс пропонує вичерпний путівник з суспільно- політичних подій і процесів, які сформували українське громадянське суспільство після здобуття Україною незалежності. Курс розроблено Фондом Східна Європа у співпраці з Українським інститутом за фінансування Європейського Союзу.

Детальніше


Вісник співпраці ЄС-Україна підготовлений проєктом «Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом

Додаткова інформація:
Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U,
ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

Підпишіться на «Вісник співпраці ЄС-Україна»


* обов’язкове поле
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.