Skip to main content

32-а Премія імені Лоренцо Наталі 2024

Премія імені Лоренцо Наталі, провідна журналістська нагорода ЄС на честь колишнього Віцепрезидента Європейської Комісії Лоренцо Наталі, який активно сприяв європейській політиці розвитку та підтримував її, вже понад три десятиліття відзначає видатні досягнення в журналістиці.

З моменту свого заснування у 1992 році увага премії зосереджена на оповіді про важливі світові проблеми. Нею нагороджують журналістів, які висвітлюють вплив людини на клімат, цифрову інфраструктуру, ґендерну рівність, розвиток людського потенціалу, робочі місця, мир, управління та права людини, а також інші питання. Цей рік не став винятком.

У 32-й рік з моменту заснування нагороди прийом заявок на здобуття премії імені Лоренцо Наталі 2024 року розпочнеться 29 травня 2024 року. Ми заохочуємо всіх журналістів подавати заявки на участь у конкурсі та надсилати відповідні матеріали до 30 червня 2024 року 23:59 за центральноєвропейським часом (CEST).

Участь у цьому конкурсі – це чудова можливість поділитися своєю історією зі світом.

Подати заявку зараз!

Короткий огляд премії

Заявки приймаються будь-якою мовою, але мають супроводжуватися перекладом на одну з мов конкурсу: англійську, французьку, іспанську, португальську або німецьку.

Заявки можуть бути подані у різних форматах, у тому числі у вигляді письмових статей, аудіовізуального контенту або мультимедійних презентацій. Детальну інформацію про умови та положення можна знайти в Положенні про премію.

Премія імені Лоренцо Наталі присуджується за видатні матеріали з таких тем:

Клімат, навколишнє середовище та енергетика

Цифрові технології та інфраструктура

Ґендерна рівність

Розвиток людського потенціалу

Міграція та вимушене переміщення

Мир та управління

Сталий розвиток та робочі місця

Підтримка молоді

Категорії премії

Премія «Найкращий журналіст-початківець»

Надається журналістам віком від 18 до 25 років (на момент подачі заявки) за матеріал, опублікований у медіа, що знаходиться в будь-якій країні-учасниці. Премія «Найкращий журналіст-початківець» також пропонує унікальну можливість навчання, щоб переможець отримав навички, необхідні для якісної журналістики.

Премія за журналістські розслідування

Надається за матеріал, опублікований у медіа, що розташовано в одній з країн-учасниць. Метою такого матеріалу має бути викриття серйозних проблем, таких як злочини, несправедливість, корупція або корпоративні правопорушення, та висвітлення їх для громадськості.

Премія за художню журналістику

Надається за матеріал, опублікований у медіа, що розташовано в одній з країн-учасниць. Мета матеріалу – розважити, навчити, залучити або поінформувати авдиторію. Це може бути поглиблений погляд на поточну подію, ситуацію, особу чи групу, а також висвітлення інновацій та рішень поточних проблем.

Спеціальна премія — Фотожурналістика

Надається за фотожурналістський матеріал, опублікований у медіа, що розташовано в одній з країн-учасниць, на знак визнання впливу візуального сторітелінгу на передачу непростих реалій нашого світу. Роботи в цій категорії повинні бути представлені поодинокими фотографіями.

Ознайомтеся зі списком країн-учасниць.

Переможець у кожній категорії отримає 10 000 євро як нагороду, а переможець у категорії «Найкращий журналіст-початківець» — також можливість пройти захопливе стажування або практику в одного з медіа-партнерів.

Переможці будуть оголошені на церемонії вручення премії імені Лоренцо Наталі в Брюсселі пізніше в 2024 році.

Журі

Головне журі, до складу якого увійдуть всесвітньо відомі журналісти та представники ключових неурядових організацій з усього світу, обиратиме переможців у кожній категорії.

Склад журі буде оголошено незабаром, тож, будь ласка, слідкуйте за оновленнями, щоб дізнатися, хто увійде до його складу у 2024 році.

Спільнота #NataliPrize

Спільнота #ПреміяНаталі (#NataliPrize) об’єднує однодумців – фізичних та юридичних осіб, які поділяють пристрасть до проблем, охоплених премією імені Лоренцо Наталі. Спільнота зростає з кожним новим відзначенням премії, об’єднуючи лавреатів минулих років, членів Головного журі, стратегічних регіональних партнерів і послів.

Ознайомитися зі спільнотою #ПреміяНаталі (#NataliPrize)

Лавреати попередніх років

З моменту заснування премії Лоренцо Наталі у 1992 році її лавреатами стали понад сто журналістів.

Лавреатів 2023 року було обрано з понад 700 заявок з усього світу.

Перегляньте мапу на офіційному сайті, щоб побачити, де були опубліковані роботи минулих лавреатів.

Ким був Лоренцо Наталі?

Лоренцо Наталі був Європейським Комісаром у сфері розвитку та рішучим захисником свободи слова, демократії, прав людини та розвитку. Він тричі був Єврокомісаром від Італії.

Наталі відіграв важливу роль у процесі вступу до ЄС Греції, Іспанії та Португалії. Він також допоміг запровадити основні заходи для боротьби із забрудненням довкілля та покращення умов життя по всій Європі. Під час свого останнього чотирирічного терміну на посаді у Єврокомісії – з 1985 по 1989 рік – він відповідав за політику співпраці та розвитку під керівництвом Президента Жака Делора. Саме на цій посаді він створив широку мережу відносин з урядами та лідерами країн Африки, Карибського басейну та Тихоокеанського регіону.

Докладніше: https://europa.eu/!qj6HkY; https://europa.eu/!r3v3g6