Skip to main content

Програма Медіафіт для Південної та Східної України

Опис
Спираючись на великий досвід медіа розвитку DW Akademie в Україні, цей проект базується на спільному плануванні з партнерами проекту Canal France International (CFI) та Литовським Радіо і Телебаченням (LRT).

З метою підвищити цілісність інформації в Україні та стійкість українських ЗМІ, ця діяльність зміцнює редакційну незалежність, цифровий потенціал та залучення аудиторії цільових незалежних та громадських ЗМІ. Щоб виявити та знищити дезінформацію, спільна робота посилить спроможність цільових ЗМІ з перевірки фактів та установить звязок із регіональними ініціативами з перевірки фактів та підтримає виробництво пілотного освітнього контенту каналом DOM TV щоб відповісти на потреби регіонів, які постраждали від конфлікту. Завдяки прямій підтримці регіональних незалежних медіа-акторів та DOM TV, ця діяльність забезпечує кращий доступ населення цільових регіонів до актуальної та достовірної інформації, що є важливою передумовою для відновлення довіри до регіональних ЗМІ, зменшення дезінформації та посилення інклюзивного процесу встановлення миру. Дія буде заснована на п’яти взаємопідсилюючих результатах, об’єднаних в одну узгоджену програму MediaFit, що запропонує багатогранну підтримку регіональним ЗМІ, які будуть заохочуватися до спілкування через заходи. Перша частина програми надасть 20-25 грантів для вибору цільових медіа-організацій щоб покрити їхні основні витрат і, в обмеженій мірі, необхідне обладнання. Індивідуальні тренінги з наставництва та медіа-менеджменту доповнять фінансову підтримку та підвищать фінансову стійкість, цифровізацію та залучення аудиторії цільових ЗМІ. Комплекс заходів забезпечить ефективну та незалежну роботу окремих ЗМІ. Друга частина програми MediaFit включатиме підтримку контенту через Регіональний фонд незалежної журналістики в поєднанні з комплексною програмою розвитку спроможності MediaFit, яка включає підтримку журналістських тренінгів, наставництва для пошуку сюжетів в Україні з метою покращення навичок 150 регіональних журналістів. Програма буде зосереджена на цифрових техніках, що дозволить подолати нестачу навичок і забезпечити стійкість проекту. По-третє, створення Регіонального Виробничого Фонду як для приватних, так і для державних незалежних ЗМІ в поєднанні з навчанням із спільного виробництва забезпечить місцеві та громадські ЗМІ засобами для виробництва високоякісного контенту в цільових регіонах, що стимулюватиме спів-виробництво інноваційних форматів та залучення нової аудиторії до публічних ЗМІ. Четвертий набір заходів у рамках програми MediaFit створить регіональний потенціал перевірки фактів для 40 учасників із цільових ЗМІ, включаючи ініціативи перевірки фактів у вибраних ЗМІ та регіональному альянсі для мінімізування дезінформації та максимального впливу на місцевому рівні, щоб зменшити поширеність наративів дезінформації. Нарешті, п’ятий набір буде підтримувати національний телеканал у створенні та трансляції відповідного освітнього контенту.

Загалом, ця акція досягне таких цілей: зміцнення редакційної незалежності команд журналістів, які працюють у цільових ЗМІ; прискорення процесу цифровізаціі, що є основою життєздатності ЗМІ; підвищення аудиторії незалежних ЗМІ. Для більшого внеску в ліквідацію дезінформації на сході та півдні України програма MediaFit також сприятиме створенню альянсу регіональних ініціатив з перевірки фактів та покращить привабливість телепрограм DOM через пілотну освітню програму. Загалом програма створить кращі умови для роботи журналістів, які працюють у стійких медіа та здатні захищати цілісність інформації.
Конкретні цілі
Незалежні/Громадські ЗМІ в цільових регіонах посилюють свою редакційну незалежність; прискорити цифровізацію їх функціонування для підвищення їх

життєздатності; підвищити свою аудиторію за допомогою доставки надійного та відповідного контенту; та сприяти створенню альянсу ініціатив з перевірки фактів у цільових регіонах. Телеканал DOM, орієнтований на регіони, що постраждали від конфлікту, покращує привабливість своїх освітніх програм для кращого охоплення.
Очікувані результати
Результат1. Місцеві незалежні ЗМІ підтримуються, щоб вони продовжували працювати, незважаючи на соціальні та економічні наслідки пандемії COVID-19.

Результат2. Незалежні місцеві ЗМІ та журналісти покращують власні можливості щодо надання якісного контенту та цифровізації.

Результат3. Громадські засоби масової інформації підтримуються для надання відповідного та надійного контенту в цільових регіонах.

Результат4. Місцеві незалежні ЗМІ та медіа-активісти мають розширені можливості для виявлення та розвінчання дезінформації.

Результат5. Національний телеканал DOM, орієнтований на регіони, що постраждали від конфлікту, підтримується для створення відповідного освітнього контенту.
Карта проекту
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що захищає, Партнерство, що створює
Піднапрямок:
Державне та адміністративне управління, Економіка та торгівля
Тема:
Статус проекту:
Триває
Початок:
01.06.2021
Кінець:
31.05.2024
Соціальні мережі:

Номер проекту ЄС:
423-657
до початку