Skip to main content

Програма модернізації системи водопостачання в Україні в рамках Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP)

Опис
За Програмою модернізації системи водопостачання в Україні в рамках Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP) надається фінансування для забезпечення модернізації та вдосконалення енергоефективності об’єктів водопостачання та водовідведення українських міст. Її мета – покращити стан процесів постачання та очищення води в містах, які беруть участь у програмі.

Програма модернізації системи водопостачання в Україні спрямована на подолання критичної ситуації, що склалася в системі водопостачання та водовідведення країни. Через тривалий період недостатнього фінансування мережі та споруди є зношеними. Завдяки цільовим інвестиціям у заміну неефективного та зношеного обладнання, наприклад, водяних та каналізаційних насосів, повітродувних машин та аераторів, програма має на меті значно знизити споживання електроенергії і, як наслідок, зменшити викиди CO2, покращити якість послуг водопостачання та водовідведення для громадян, а також удосконалити систему очищення стічних вод та зменшити обсяги скидання забруднюючих речовин у річки.

Плануються такі напрямки діяльності:
• Вдосконалення енергоефективності систем водопостачання та водовідведення;
• Зменшення обсягів скидання забруднюючих речовин у річки, озера та водосховища;
• Покращення якості води, а також послуг водопостачання та водовідведення для громадян України;
• Підтримка розробки планів із забезпечення споживачів безпечною водою, а також довгострокових програм розвитку для підприємств у галузі водопостачання та водовідведення, які беруть участь у програмі.

Програма отримала фінансування в обсязі 3,4 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP) в рамках інвестиційних грантів та 1,5 млн євро в рамках грантів технічної допомоги. Нефко, яка забезпечує управління програмою, виділила на неї майже 12,2 мільйони євро.

Фінансування надається українським органам місцевого управління у вигляді кредитного фінансування від Нефко в розмірі 1-2 млн євро та грантового фінансування від NIP у межах 150 000-400 000 євро на проєкт.

Бенефіціари – українські органи місцевого управління, якi мають забезпечити щонайменше 10 відсотків проєктних витрат з власних бюджетів.
Конкретні цілі
Конкретними завданнями програми є реалізація інвестиційних проєктів в десятьох містах України (максимально). У кожному з міст мають бути розроблені плани із забезпечення споживачів безпечною водою та стратегічні інвестиційні плани.
Очікувані результати
Очікується, що в результаті програми
• Покращиться якість послуг водопостачання та водовідведення для приблизно 700 000 людей
• Річна економія електроенергії становитиме до 10,7 ГВт
Карта проекту
Фотогалерея
ДЕТАЛІ ПРОЕКТУ
Україна
Пріоритетний напрям:
Партнерство, що озеленює, Партнерство, що озеленює
Піднапрямок:
Енергетика та енергоефективність, Довкілля та зміна клімату
Тема:
Статус проекту:
Триває
Початок:
01.03.2020
Кінець:
16.12.2024
Номер проекту ЄС:
408-375
до початку