Skip to main content

Програма реставрації та популяризації старовинних дверей та воріт “Тисячі дверей Одеси”

Мозаїка із тисячі давніх дверей і воріт творить неповторне обличчя Одеси. Небайдужі містяни за підтримки ЄС працюють над збереженням унікальної культурної спадщини, заповзявшись відреставрувати 100 дверей одеських історичних кам’яниць.

Російська війна не зупинить українську культуру

#РазомЗберігаємо

Про проєкт

Двері – органічна і невід’ємна частина «обличчя» будівлі, дуже часто – чи не найголовніший акцент архітектурного рішення фасаду. Це стосується усіх епох, відколи людство почало замислюватися над естетичним оформленням житла та інших споруд. На жаль, природні явища, війни, побутовий вандалізм і недбальство стали для цих елементів культурної спадщини століть виконавцями неоголошеного вироку. У часи СРСР багато унікальних шедеврів, створених майстерними руками різьбярів з минулого, було банально знищено, інші вціліли фрагментарно, проте доведені до жалюгідного стану. На щастя, збереглися старі фотографії, на яких двері постають у своїй первозданній величі. А ще знайшлися небайдужі й активні люди, патріоти історії та архітектурної унікальності свого міста, які вирішили повернути йому цю окрасу. Вони бачать своїм завданням залучити до цієї благородної і важливої справи всіх і кожного, хто вважає себе одеситом – бізнесменів, політиків, активістів, звичайних громадян.

До передбаченої умовами фінансування від ЄС реставрації 100 дверей, яку планують здійснити завдяки праці фахівців-реставраторів та допомозі місцевих мешканців, активісти ГО «Тисячі дверей» та ГО «Центр проєктних ініціатив «ДІРЕКТ» запланували широку інформаційно-просвітницьку кампанію. Вона, зокрема, передбачає запуск однойменного сайту, розміщення каталогу історичних дверей на сайті, низку навчально-просвітницьких семінарів з питань реставраційної роботи та історії архітектури, публічні презентації проєкту, документальні ролики про проєкт, унікальний словник «дверних» термінів, екскурсійний маршрут історичним центром, фотопрогулянки і багато інших речей, що виходять далеко за межі завдань самого проєкту. І точно – досягнення цілі у 1000 відновлених дверей Одеси!

Часові рамки проєкту:  28 місяців, 2022 – 2024 роки

Програма ЄС, у межах якої підтримано проєкт

Фонд громадянського суспільства країн Східного партнерства (EaP Civil Society Facility, CSF), Європейський інструмент з питань демократії та прав людини для України (EIDHR) і глобальна програма організацій громадянського суспільства.

Фонд громадянського суспільства країн Східного партнерства (EaP Civil Society Facility, CSF) – це фінансований ЄС проєкт, який реалізується міжнародним консорціумом на чолі з ірландською організацією GDSI Ltd та скерований на розбудову потенціалу організацій громадянського суспільства у 6 країнах Східного партнерства.

Більше: https://eapcivilsociety.eu/about/what-we-do

Проєкт реалізовують

ГО «Центр проєктних ініціатив «ДІРЕКТ» – одеська громадська організація, що займається розробкою та впровадженням проєктів у галузі освіти, медіа, культури та туризму. Команда займається промоцією громадських ініціатив серед міжнародних донорів та розвивають грантову культуру.

ГО «Тисячі дверей» – це команда однодумців, що має на меті зберегти історичні двері Одеси, які є великою частиною культурної спадщини. З їхньою допомогою команда «Тисячі дверей» простежує весь шлях розвитку міського столярного мистецтва, через глибоке занурення в реставраційний процес.

https://1000doors.org/
https://www.facebook.com/1000doorsofodessa/
https://www.instagram.com/1000doorsofodessa/
https://www.instagram.com/project_initiatives_center/
https://www.facebook.com/project.initiatives.center