Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, серпень 2024 року

До чергового випуску медіадайджесту увійшли публікації про основні події серпня, які відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

Традиційно політично спокійний серпень був насичений подіями в економічній, фінансовій та безпековій сферах. Проєкти та програми ЄС активно працюють в Україні, залучаючи все більше українців, впливаючи на відновлення та зміцнення громад і територій. Нові рішення Європейського Союзу посилюють спроможність української економіки в часи війни, але водночас спрямовані на відбудову та євроінтеграцію. Європейський Союз та Україна діють разом, і ця ефективна взаємодія приносить результати, про які йдеться в черговому випуску медіадайджесту.

ТОП-3


Фото: Reuters
Фото: Reuters

Європейський Парламент: незмінна підтримка України

Резолюція на підтримку України стала першим документом, ухваленим Європейським Парламентом після червневих виборів. Резолюція, яку підтримали 495 євродепутатів із 679, що голосували, підтверджує підтримку «незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів». Депутати закликали продовжувати військову, фінансову та іншу допомогу Україні й підтримку України на шляху до ЄС.


Фото: European Commission
Фото: European Commission

Урсула фон дер Ляєн:
ми разом робимо все для перемоги

Європейський Союз вже надав Україні допомоги на 108 млрд євро, заявила Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. «ЄС підтримує Україну з першого дня російської агресії. Разом з нашими державами-членами ми надали підтримку у розмірі майже 108 мільярдів євро. Україна переможе у цій війні на виживання», – зазначила очільниця Єврокомісії.


Фото: European Commission
Фото: European Commission

ЄС акумулює енергетичну підтримку України напередодні опалювального сезону

Європейський Союз готується до активної підтримки України в умовах енергетичної кризи, що може загостритися взимку через постійні російські атаки на енергетичну інфраструктуру.

Про це у своїй колонці для британської газети Financial Times написала єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон. Наступна зима може стати для України однією з найскладніших в історії, тож Кадрі Сімсон закликала міжнародне співтовариство до негайних дій.

Чи досягнуть вони своєї мети?


Читайте сьогодні

Фото: Eurobarometer
Фото: Eurobarometer
VOX POPULI

Європейці оцінили сучасні виклики

«Євробарометр» у липні показав, що найбільшими викликами для ЄС його мешканці вважають війну в Україні (50%), невпорядковану міграцію (41%) та проблеми з довкіллям і зміною клімату (35%). Водночас, на їхню думку, ЄС має насамперед займатися проблемами клімату й довкілля (33%) та нелегальної міграції (також 33%), на другому місці безпекові питання (29%), а війну в Україні вважають одним із найбільших викликів для ЄС більшість громадян у 20 із 27 країн ЄС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
УКРАЇНА-ЄС:
АЛГОРИТМ ПРИЄДНАННЯ

Представлено перший посібник з перекладу acquis ЄС українською мовою

Проєкт Association4U, фінансований ЄС, опублікував перший в Україні посібник і з перекладу acquis ЄС. Він допоможе забезпечити точний переклад законодавства та термінології ЄС українською мовою, що є однією з вимог для інтеграції України до ЄС.

Посібник підготовлений експертами з перекладу з ЄС у співпраці з чотирма українськими університетами з різних регіонів України. Він охоплює фундаментальні принципи права ЄС, термінологію, юридичну англійську, а також містить огляд викликів і підходів до перекладу нормативно-правових актів ЄС українською мовою.


Фото УНІАН
Фото УНІАН
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Заморожені російські активи працюють на Україну

За словами високого представника ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, перший транш від доходів із заморожених активів РФ забезпечить конкретну підтримку України.

Зокрема, на €1,4 млрд, спрямованих до Європейського фонду миру, мають намір профінансувати закупівлю пріоритетного військового обладнання, як-от засоби протиповітряної оборони, боєприпаси для артилерії.

Частина цих коштів передбачена також для закупівель для української оборонної промисловості.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС виплатив перший регулярний платіж у межах Механізму підтримки України

13 серпня Європейська Комісія виплатила Україні 4,2 млрд євро в межах першого компонента Механізму підтримки України Ukraine Facility. Гроші допоможуть країні, що перебуває у стані війни, підтримувати фінансову стабільність, покривати поточні витрати та відновлюватися.

Напередодні Рада ЄС схвалила оцінку Єврокомісії про задовільне виконання Україною дев’яти індикаторів реформ, пов’язаних, серед іншого, з управлінням державними фінансами та держпідприємствами, бізнес-середовищем, енергетикою та розмінуванням.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Продукти стануть безпечніші

Європейський Союз профінансував закупівлю і постачання сучасного ІТ-обладнання та ПЗ для Мінагро України й Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Загальна вартість обладнання – понад 2 млн євро. Обладнання придбане, зокрема, за сприяння проєкту «Подальша підтримка у погодженні українського законодавства, контролю та поінформованості із законодавством ЄС у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин, фітосанітарії» (EU4SaferFood).


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
БЕЗПЕКОВА ПІДТРИМКА

Україна має право захищатися

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після розмови із главою МЗС Дмитром Кулебою заявив, що ЄС повністю підтримує боротьбу українського народу й наступ України у Курській області: «Я підтвердив повну підтримку ЄС боротьби українського народу. Путіну не вдалося зламати опір України його невиправданому вторгненню, і тепер він змушений відступити вглиб території Росії». 20 червня речник Єврокомісії з закордонних справ і політики безпеки Петер Стано також заявив, що Україна має повне право захищатися, і це ніяк не позначиться на євроінтеграції Києва.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Рада ЄС ухвалила рішення про повноправне членство Євросоюзу в Реєстрі збитків, завданих агресією Росії проти України

Реєстр збитків, завданих агресією Росії проти України, (RD4U), створила Рада Європи 12 травня 2023 року – наразі до нього приєдналися 43 держави, зокрема 26 держав-членів ЄС.

З 2 квітня 2024 року реєстр приймає заяви українців про відшкодування пошкодженого або знищеного житлового майна. Очікувана кількість претензій за цією категорією становитиме від 300 до 600 тисяч. До серпня мають відкрити доступ для подання ще 12 категорій претензій.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС допомагає долати наслідки війни й убезпечити населення

Тимчасово повірений у справах Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло передав Державній спеціальній службі транспорту дві машини для розмінування GCS-200 та інше спеціалізоване обладнання для розмінування вартістю понад 1,8 млн євро. Ці машини оснащені новітніми технологіями та відповідають найвищим міжнародним стандартам безпеки. Вони здатні працювати в складних умовах і значно прискорюють процес очищення територій від мін та інших вибухонебезпечних предметів.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Собаки-сапери знищуватимуть міни

Вісім українських жінок-інструкторок та їхні помічники – 16 бельгійських малінуа – знешкоджуватимуть наземні міни та боєприпаси, що не вибухнули. Вони пройшли підготовку в Камбоджі в межах грантової програми Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії (FPI) з бюджетом 2 млн євро. Гуманітарне розмінування є ключовим елементом підтримки, яку FPI надає Україні від початку повномасштабного російського вторгнення. Обсяг її фінансування сягнув 55 мільйонів євро.


Фото КМЄС
Фото КМЄС

Консультативна місія ЄС тренує фахівців із кіберзахисту

З липня по вересень 2023 року у світі відбулося 3255 кібератак та кібероперацій, що в середньому становить 28,3 атаки на день. Ця статистика водночас вражає і лякає, особливо з огляду на те, що в Україні кібератаки стали улюбленою зброєю росіян . Аби покращити готовність українських правоохоронців, які першими реагують на кібератаки, потрібна системна робота з підвищення їхньої кваліфікації. 6-8 серпня експерти Консультативної місії ЄС (КМЄС) відвідали Одесу, де провели спеціалізований тренінг з кібербезпеки для двадцяти курсантів Одеського державного університету МВС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА

«Право-Justice» презентував посібник із практики Суду справедливості ЄС

Клеменс Мюллер, експерт із питань верховенства права Єврокомісії та Представництва ЄС в Україні, зазначив, що Суд справедливості відіграє унікальну роль у правовій системі ЄС: «Практика Суду справедливості ЄС є важливим взірцем не лише для держав-членів, але й для третіх держав, які перебувають у процесі інтеграції до Європейського Союзу. Для того, щоб належно взяти участь у двосторонніх зустрічах та переговорах, необхідно розуміти ключові принципи та ідеї у практиці Суду, зокрема з питань верховенства права».


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
НАЛЕЖНЕ ВРЯДУВАННЯ

ЄС співфінансує проєкт з водопостачання та водовідведення в громаді на Волині

В межах Програми Interreg NEXT «Польща – Україна 2021-2027» стартував інфраструктурний проєкт з бюджетом 2 млн євро. У Шацькій громаді буде побудовано водопровідну та каналізаційну мережі центральної частини села Пульмо, реконструйовано каналізаційну мережу Шацька, закуплено обладнання для обслуговування інфраструктури. Також заплановано навчання персоналу та створення цифрового вебпорталу.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Чотири громади Миколаївщини отримали мобільні ЦНАПи

Фінансований ЄС проєкт EU4Recovery передав громадам Миколаївській області нову партію мобільних центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів). Баштанська, Вознесенська, Шевченківська та Первомайська громади отримали спеціалізовані автомобілі «Мобільний ЦНАП» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН), Європейського Союзу та уряду Данії.

Перший мобільний ЦНАП на Миколаївщині почав працювати наприкінці травня у Вознесенську.


Фото CCROM/ACURE, Bohdan Poshyvailo
Фото CCROM/ACURE, Bohdan Poshyvailo
ОСВІТА, НАУКА, КУЛЬТУРА

Разом зберігаємо, разом творимо

За підтримки фінансованої ЄС програми «Креативна Європа» Міжнародний центр вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM) підготував першу в Україні команду надання «першої допомоги» в галузі культури. Вона займатиметься збереженням культурної спадщини України в часи російської агресії. Європейська Комісія скерувала на ці цілі 100 тисяч євро. Від початку широкомасштабної війни ЄС надає всебічну невідкладну підтримку українській культурі та митцям.


Фото Erasmus Mundus
Фото Erasmus Mundus

Erasmus Mundus формує єдиний європейський освітній простір за участі України

Cім організацій з України стали партнерами проєктів Еразмус Мундус в межах Програми Європейського Союзу Еразмус+. Загалом, у конкурсі для фінансування відібрано 34 проєкти, з яких шість будуть реалізовані за участі українських закладів вищої освіти та інших організацій з Дніпра, Києва, Тернополя та Сум. Мета цих проєктів – впровадження та викладання спільних магістерських програм Еразмус Мундус через міжнародне партнерство вищих навчальних закладів з різних країн світу.


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку