Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, липень 2024 року

До чергового випуску медіадайджеста увійшли публікації про основні події липня, які відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

6-9 червня у Євросоюзі відбулись десяті парламентські вибори. Загалом усі керівні органи ЄС зазнали значного оновлення: змінився склад Європарламенту та Єврокомісії, а також керівництво Європейської Ради і зовнішньополітичної служби ЄС. Історичне голосування в усіх 27 країнах-членах ЄС мало найвищу за 30 років явку, що засвідчило запит на зміни всередині ЄС.

В інтерв’ю словацькому Aktuality пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова розповіла про те, як вибори можуть вплинути на підтримку України з боку Європейського Союзу: «Перемогу здобули центристські партії, тож збережеться і підтримка України. А от у довгостроковій перспективі, звісно, лишається питання, чи Захід буде підтримувати Україну стільки, скільки необхідно».

Україна, розпочавши переговори про вступ до Європейського Союзу, повинна зробити висновки з цього і скористатися можливістю для змін за підтримки ЄС.

ТОП-3


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Заява ЄС щодо ракетних ударів Росії по Україні: «Діти не можуть бути мішенню»

В Європейському Союзі вважають, що ракетний удар Росії по найбільшій дитячій лікарні в Україні «Охматдит» може розслідуватися як воєнний злочин. «Ударом по «Охматдиту», символу дитячої медицини в Україні та лікування дитячих онкологічних захворювань, і нападом на дітей, які є найбільш вразливими, Росія знову продемонструвала свою жорстокість та цілковиту нещирість щодо миру та мирних переговорів» – йдеться у заяві речниці із закордонних справ і політики безпеки в Європейській службі зовнішніх зв’язків Набіли Массралі.


Photo: European Parliament
Photo: European Parliament

Підтримка — до перемоги й членства в ЄС

Новообраний Європейський Парламент на першій пленарній сесії ухвалив резолюцію «Необхідність продовжувати підтримку ЄС для України». «ЄП підтверджує свою позицію щодо подальшої підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах і непохитної прихильності ЄС наданню політичної, фінансової, економічної, гуманітарної, військової та дипломатичної підтримки доти, доки це необхідно для забезпечення перемоги України», — йдеться в резолюції.


Фото: PAWEL WODZYNSKI/EAST NEWS
Фото: PAWEL WODZYNSKI/EAST NEWS

ЄС буде ефективно протидіяти російській пропаганді

Широка заборона ЄС на отримання фінансування з російських джерел здатна стати ефективним рішенням, яке позбавить агентів впливу ресурсів, необхідних для поширення пропаганди в європейському інформаційному полі. Оскільки вони перебувають на території європейських країн, ці агенти підпадають під юрисдикцію європейських правоохоронних органів і тепер можуть бути притягнуті до відповідальності. Рішення про запровадження обмежувальних заходів – лише перший крок. Чи досягнуть вони своєї мети?


Читайте сьогодні

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
УКРАЇНА-ЄС:
АЛГОРИТМ ПРИЄДНАННЯ

Україна на шляху до ЄС:
робота триває

25 червня на міжурядовій конференції в Люксембурзі формально розпочалися переговори про вступ України до Євросоюзу. В інтервʼю з цього приводу віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина розповідає про прогрес України у впровадженні реформ, визначених Єврокомісією, поточні виклики щодо торговельної лібералізації з ЄС та стратегію розв’язання чутливих питань на шляху до ЄС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Україна отримає від ЄІБ до €100 млн. на відновлення громад

Відповідно до фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), укладеної під час Міжнародної конференції з відновлення України в Берліні, Україна незабаром зможе залучити 100 млн євро для підтримки громад, постраждалих внаслідок російської військової агресії. Кошти будуть спрямовані на відновлення об’єктів муніципальної інфраструктури, шкіл, закладів охорони здоров’я та на проєкти для забезпечення житлом ВПО тощо.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Водогін в Бучі
відновлено й модернізовано

10 липня в Бучі, що на Київщині, відкрито відремонтований водогін. Пошкоджений внаслідок російського вторгнення об’єкт відновлено й оснащено станцією очищення води від заліза. Відтепер майже 9 000 мешканців матимуть доступ до якісної питної води. Реконструкцію проведено в межах Програми відновлення України коштом кредитної лінії ЄІБ на суму 340 мільйонів євро, що допомагає українським муніципалітетам відновити соціальну інфраструктуру.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

«Шляхи солідарності» стануть ще надійнішими

ЄС оголосив про виділення рекордних 7 мільярдів євро на розвиток транспортних мереж, зокрема залізниць, морського та річкового транспорту, а також на вдосконалення транспортної інфраструктури «Шляхів солідарності» з Україною.

Вагому частку фінансування спрямують на проєкти, що відповідають «кліматичним» цілям ЄС, зокрема – на вдосконалення залізничних шляхів, внутрішніх водних артерій та морського транспорту.


Фото: Іван Лавренко / UNDP в Україні
Фото: Іван Лавренко / UNDP в Україні

Громади впливають на формування нової ветеранської політики

За фінансової підтримки ЄС Програма розвитку ООН (ПРООН) провела стратегічну сесію з реінтеграції ветеранів та ветеранок Донецької області. На заході були визначені пріоритетні напрями реалізації ветеранської політики на обласному рівні.

Ключова мета таких зустрічей — допомогти та мотивувати громади долучатися до формування ефективної та інклюзивної ветеранської політики на обласному рівні, адже реінтеграція ветеранів і ветеранок має важливе значення для відновлення України.


Фото: UNDP в Україні
Фото: UNDP в Україні

Консультативна місія ЄС в Україні запускає проєкт підтримки стабілізації звільнених територій

Проєкт «Підтримка органів сектору цивільної безпеки для стабілізації та відновлення державної безпеки, громадського правопорядку та соціальної згуртованості на деокупованих і прилеглих територіях України» офіційно розпочав свою роботу. Його бюджет становить 8 млн євро, і на сьогодні це найбільша ініціатива КМЄС із зовнішньої фінансової підтримки.

Головна мета проєкту – посилити операційну спроможність українського сектору цивільної безпеки для стабілізації на деокупованих територіях та забезпечення їхньої повної реінтеграції в українське суспільство.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА

100 млн євро на відновлення та захист енергетичної інфраструктури

В межах цільової програми «Реконструкція та відновлення інфраструктури передачі електроенергії України» Єврокомісія уповноважила німецький державний банк розвитку KfW скерувати «Укренерго» другий транш в сумі 100 млн євро із спеціальної бюджетної програми ЄС Ukraine Investment Facility. Ця сума забезпечить фінансування та реалізацію низки пріоритетних енергетичних проєктів. Угоду про виділення першого траншу на суму 15 млн євро підписано в червні на Берлінській конференції з відновлення України-2024.


Фото: European Union
Фото: European Union

ЄС передав Україні тисячі сонячних панелей для лікарень

За ініціативою «Промінь надії», яку оголо­ сила Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на Конференції з відновлення України в Берліні, ЄС спрямував до України тисячі сонячних панелей для забезпечення лікарень електроенергією. Крім того, ЄС надає 1000 генераторів для термінового виробництва електроенергії. За словами Урсули фон дер Ляєн, допомога ЄС українській енергетиці включає також «…постійну матеріальну підтримку з огляду на систематичні атаки Росії на українську енергосистему. Наразі ми зібрали близько 500 мільйонів євро на термінові ремонтні роботи».Ще одна мета ЄС — допомогти децентралізувати енергосистему України, аби підвищити її стійкість.


колаж Rubryka
колаж Rubryka
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
ТА НЕЗАЛЕЖНІ МЕДІА

Громадські активісти потребують підтримки

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну активісти громадянського сектору та українці загалом потребують підтримки психічного здоров’я. Сотні тисяч з них воюють, мільйони стали переміщеними особами, тисячі загинули або були поранені, а родини військових зазнали психологічних травм. Разом із громадянами допомоги потребують й ті, хто її надає, — громадські активісти, правозахисники й волонтери.

Як протидіяти вигоранню і підтримувати моральну стійкість людей в часи війни – читайте далі.


Фото: European Union
Фото: European Union
ОСВІТА І КУЛЬТУРА

Україна – третя за кількістю підтриманих проєктів в межах програми ЄС “Креативна Європа”

В межах конкурсу програми ЄС “Креативна Європа” Perform Europe підтримано 42 проєкти за участі 196 партнерів. Загальний обсяг грантів сягнув 2,1 мільйони євро. З них 8 – це проєкти, до яких залучені українські організації та митці: Донецька обласна громадська організація Творче об’єднання “Арлекіно”, ГО “Сила Майбутнього”, NURT, Тереза Яковина, Альона Каравай (Асортиментна Кімната), Асоціація танцювально-рухової терапії України, Українська платформа сучасного танцю та агенція “Прото Продукція”.


Фото: Erasmus+
Фото: Erasmus+

Erasmus+:
нові можливості для створення єдиного наукового простору в Європі

Генеральний Директорат Європейської Комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту відібрав до фінансування 14 нових Європейських альянсів університетів в межах конкурсу Програми Європейського Союзу Еразмус+ 2024. Нові проєкти за участю 130 закладів вищої освіти, зокрема за участі України, будуть підтримані для створення альянсів європейських університетів, отримавши до 14,4 млн євро кожен на 4 роки, щоб розпочати свою діяльність вже цієї осені.


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку