Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, травень 2024 року

До чергового випуску медіадайджеста увійшли публікації про основні події травня, які відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

Низка рішень, ухвалених Європейським Союзом у травні, матимуть визначальний вплив на майбутнє України та Європи – як в контексті війни та повоєнної відбудови, так і спільної роботи на шляху країни до ЄС. Травень традиційно минув під знаком Дня Європи, який Україна другий рік поспіль відзначає разом з Європою 9 травня.

ТОП-3


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Роберта Мецола: «Європарламент усіляко допомагатиме Україні»

Під час візиту до Києва 9 травня Президентка Європарламенту Роберта Мецола наголосила, що Європейський Парламент усіляко «допомагатиме Україні рухатися вперед європейським шляхом». «Переговори про вступ мають розпочатися якнайшвидше, і я з оптимізмом очікую, що переговорна рамка буде прийнята країнами-членами ЄС, – заявила пані Мецола. – Ми маємо взяти на себе відповідальність, ми маємо посилити військову підтримку й дати результат у нашій фінансовій підтримці».


ФОТО: GETTY IMAGES
ФОТО: GETTY IMAGES

Жозеп Боррель:
Загарбницька війна Росії загрожує не лише Європейському Союзу, але й миру в усьому світі

З нагоди Дня Європи 9 травня Високий представник/Віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель поділився думками щодо потреби у зміні парадигми для ЄС у небезпечному геополітичному середовищі – між російською загарбницькою війною проти України та війною на Близькому Сході.

Зокрема він зазначив: «Зараз ми повинні взяти на себе нашу стратегічну відповідальність і стати здатними самостійно захищати Європу, будуючи міцну європейську опору всередині НАТО».


Helmut Fohringer/APA/AFP/Getty Images
Helmut Fohringer/APA/AFP/Getty Images

Ольга Стефанішина: Ключове, що поєднує нас з Європою – це цінності

День Європи, який Україна вдруге відзначає спільно з Євросоюзом 9 травня, є втіленням найважливіших прагнень – єдності та миру. Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України в статті для «Європейської правди» розмірковує про те, що Україна, як повноправний член ЄС, безумовно стане сильнішою, однак інтеграція нашої держави посилить й сам Євросоюз.


Читайте сьогодні

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ДЕНЬ ЄВРОПИ В УКРАЇНІ

Пам’ятна монета на відзнаку Дня Європи

10 травня пані Посол ЄС Катаріна Матернова разом з Головою НБУ України Андрієм Пишним взяла участь в церемонії презентації пам’ятної монети «День Європи». «Випуск цієї монети підкреслює міцність зв’язків між Україною та ЄС», – зазначила пані Матернова під час презентації.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

В День Європи відбувся перший EuroSummit громадських організацій

EuroSummit об’єднав ключові громадські організації, які займаються питаннями євроінтеграції від початку імплементації Угоди про асоціацію у 2014 році, а також нові ОГС, які мають хорошу секторальну експертизу, але тільки набираються досвіду й знань у сфері євроінтеграції. Такі заходи є вкрай необхідними в контексті переговорів про членство України в ЄС — тривалого процесу, який потребуватиме системної роботи та значних ресурсів від усіх залучених сторін, включаючи експертну спільноту.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

#РазомДіємо Фест:
25 травня понад 3000 гостей дізналися, як ЄС підтримує громадянське суспільство та медіа України

У Києві на відзнаку дня Європи відбувся #РазомДіємо Фест – ключовий публічний захід Всеукраїнської комунікаційної кампанії з підтримки ЄС громадянського суспільства, організований Представниц­ твом ЄС в Україні. В Мистецькому Арсеналі зібралися громадські діячі, експерти, представники ОГС і медіа, посадовці, кияни та гості столиці.

Також на Софійській площі в Києві до початку червня для відвідувачів прпацюватиме виставка #РазомДіємо, що представляє ключові напрямки підтримки ЄС для України.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЄС-УКРАЇНА: АЛГОРИТМ ПРИЄДНАННЯ

Любов Акуленко: наші основні виклики – деполітизована професійна команда переговорників та реформа держуправління

В очікуванні початку перемовин про вступ України до ЄС експертне товариство активно обговорює, як зробити цей процес дійсно конструктивним. Україні доведеться тримати як зовнішній фланг перемовин з 27-ма країнами ЄС, так і внутрішній процес реформ. Щодо другого, існує низка викликів, серед яких інституційна спроможність уряду вести перемовиний незавершена реформа державного управління, яку Україна оминає, розробляючи нині інституційну структуру перемовного процесу.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Відбудова, реформи, євроінтеграція потребують незворотних змін

Рада ЄС 14 травня фінально ухвалила план України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility. Міністерка економіки України Юлія Свириденко розповідає про інвестиційний інструмент програми – Ukraine Investment Framework (Українську інвестиційну рамку), що ним зможе скористатися український бізнес. Як він працюватиме для бізнесу, хто і як зможе податися та яке фінансування отримати?


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Рада ЄС дозволила забирати прибуток від активів РФ на користь України

Віцеголова Європейської комісії Валдіс Домбровскіс привітав рішення Ради Євросоюзу, що розблоковує використання надходжень від активів російського центробанку в ЄС: «ЄС вибрав шлях, який є юридично обґрунтованим і гнучким, щоб підтримка могла бути адаптована до найнагальніших потреб України. Швидкість, як і раніше, має велике значення, і Комісія продовжить докладати всіх зусиль, щоб перший платіж було здійснено вже в липні».


Фото: AP/Jean-Francois Badias
Фото: AP/Jean-Francois Badias

ЄС – найбільший донор бюджетної допомоги Україні

Європейський Союз є найбільшим донором бюджетної допомоги Україні – близько 32 млрд євро з лютого 2022 року. За 10 років війни Росії проти України фінансова підтримка від ЄС сягнула понад 37 млрд євро. Левова її частка надійшла від початку широкомасштабного російського вторгнення. Таку само потужну підтримку ЄС надає Україні у безпековій, гуманітарній, фінансовій сферах.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС підтримує українську енергетику

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон зустрілася з міністром енергетики України Германом Галущенком 6 травня в Києві. Вони обговорили способи посилення стійкості української енергетичної системи та підготовку до наступного опалювального сезону. Серед іншого, порушувалось питання координування міжнародної співпраці для посилення тиску на Росію й витіснення країни-агресора зі світових енергетичних ринків.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Ремі Дюфло: Ми будемо допомагати тим медіа, які розповідають правду

Європейський Союз вже виділив 15 млн євро для підтримки 150 українських медіа національного та регіонального рівнів, включно із сектором захисту журналісті. Про це повідомив Ремі Дюфло, тимчасовий повірений у справах Представництва ЄС в Україні під час Х Львівського медіафоруму. ЄС підтримує українські ЗМІ як на національному, так і на регіональному рівнях, адже робота журналістів є надзвичайно важливою.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ПІДТРИМКА ГРОМАДСЬКОГО СЕКТОРУ

Надійний «Блокпост» для ветеранів ЗСУ

1 травня у Запоріжжі почав роботу «Реабілітаційний простір ветеранів українського війська «Блокпост». Тут українські військові та їхні родини зможуть отримати психологічну допомогу, спортивну реабілітацію, юридичні та бізнес-консультації для створення власних стартапів.

Також проєкт готуватиме волонтерів, які прагнуть допомагати ветеранам та їхнім родинам у розв’язанні першочергових проблем. «Блокпост» створений з урахуванням вимог інклюзивності, включаючи переклад жестової мови.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
НАУКА, КУЛЬТУРА, ОСВІТА

Штучний інтелект беруть під правовий контроль

Рада Європи ухвалила першу юридично зобов’язуючу угоду – Рамкову конвенцію про штучний інтелект, права людини, демократію і верховенство права. Вона охоплює усі аспекти застосування і ризиків, пов’язаних із використанням ШІ в контексті дотримання прав людини, поваги до демократичних стандартів і верховенства права й відкрита для приєднання і для країн за межами ЄС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Науковці – місцевим громадам

24 травня у фронт­офісі Маріуполь­ ського державного університету (МДУ) відбулась фінальна конференція міжнародного проєкту «Відкритий освітній простір для студентів і громади» (EDUSPACE) «Третя місія переміщеного закладу освіти». Проєкт EDUSPACE колективи МДУ та Донецького держуніверситету внутрішніх справ починали ще в Донецьку, але через повномасштабну російську війну змушені були релокуватися. Дізнайтеся більше, що вдалось досягти відтоді.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
БЕЗПЕКОВА ПІДТРИМКА

Чат-не-бот Unsee вже отримав 673 звернення

У мережі зʼявився чат-не-бот Unsee – дружній до дітей інструмент, з допомогою якого можна швидко та анонімно поскаржитися на неприйнятний контент, отримати консультацію чи подати заяву в поліцію. Інструмент розробили Український фонд «Благополуччя дітей» спільно із Ювенальною превенцією України в межах проєкту «Розширення можливостей правоохоронних органів у подоланні насильства щодо дітей в Інтернеті».


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку