Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, лютий 2024 року

До чергового випуску медіадайджеста увійшли публікації про основні події лютого, які відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

Лютий 2024-го почався з події, до якої довго і непросто готувалися – лідери держав- членів ЄС на засіданні Європейської Ради погодили виділення Україні пакету допомоги в сумі 50 млрд євро. Це критично важливе рішення для України стало також знаковим для Європейського Союзу. Насамперед воно засвідчило рішучість ЄС підтримувати Україну і в час війни, і в період відбудови.

21 лютого Комітет постійних представників урядів держав-членів ЄС також збільшив бюджет Європейського фонду миру (EPF) на 3,5 млрд євро. Завдяки Фонду Європейський Союз фінансує закупівлю озброєнь для України. Крім того, низка держав- членів ЄС активізували свої зусилля задля забезпечення військової спроможності України протистояти незаконній агресії Росії.

Також в лютому з візитом до Києва прибув Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Під час свого виступу у Верховній Раді він наголосив на важливості зберігати політичний плюралізм та свободу слова, одні з базових принципів ЄС, навіть в умовах війни.

Не залишились поза увагою й інші події, як-от постанова, що дозволяє використовувати прибуток від заморожених активів РФ для України, а також старт чергової грантової програми ЄС з бюджетом 1 млн євро для українських МСП. Попри всі складнощі ЄС продовжує стояти пліч-о-пліч з Україною, підтримуючи її на шляху до перемоги і відновлення.

ТОП-3

фото з відкритих джерел
фото з відкритих джерел

Урсула фон дер Ляєн:
«Ви врятували свою країну. Ви врятували всю Європу»

24 лютого, у другу річницю широкомасштабної війни Росії проти України, Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та високі гості прибули у Київ, щоб засвідчити українцям непохитну підтримку і солідарність. Звертаючись до українців з Гостомеля, пані фон дер Ляєн сказала: «Рівно два роки тому було відчуття, що все втрачено і Київ впаде за кілька днів. Але Київ вистояв. Ваша мужність стала на шляху Путіна. Ви не втекли чи здригнулись. Невеликий контингент українських героїв стримав загарбника, боронячись до останнього патрона й останнього подиху. І вам вдалося зупинити атаку Росії, спрямовану на серце України. І сьогодні ми тут з усієї Європи, і світ віддає данину вашій мужності».

Далі – читайте текстову версію виступу Президентки Єврокомісії на спільній пресконференції високих гостей з Президентом України В. Зеленським в Києві.


Фото: European Parliament
Фото: European Parliament

Європарламент проголосував за виділення 50 мільярдів євро Україні

Європейський Парламент на пленарному засіданні 27 лютого схвалив виділення пакета макрофінансової підтримки України обсягом 50 мільярдів євро в межах Інструменту для України. В заяві співдоповідачів з Польщі та Португалії констатується, що спільна позиція держав-членів ЄС дозволяє рухатись вперед: «Для нас вкрай важливо надавати непохитну підтримку Україні та її народу. Вони можуть розраховувати на постійну та надійну підтримку Європейського Союзу». Як повідомлялося раніше, цей винятковий пакет підтримки в розмірі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки має мету задовольнити нагальні потреби України та сприяти її зусиллям з відновлення та модернізації на шляху до членства в ЄС.


Фото Віталій Носач РБК-Україна
Фото Віталій Носач РБК-Україна

Катаріна Матернова: «Втоми від України в Євросоюзі немає. Але є відволікаючі фактори»

Після позитивного голосування щодо надання Україні 50 мільярдів євро в межах Інструменту для України, Пані Посол Європейського Союзу Катаріна Матернова зустрілася з журналістами РБК-Україна, щоб обговорити майбутній механізм його роботи.

В інтерв’ю пані Матернова пояснила, що під- тримка України в межах Інструменту буде базуватися на виконанні країною попередніх умов. Така практика застосовувалася ЄС до всієї макрофінансової допомоги, наданої Україні протягом останніх десяти років.

Детальніше про План для України, умови цієї допомоги, «угорський фактор», військову підтримку та початок переговорів про вступ до ЄС – у публікації.


Читайте сьогодні

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Заморожені активи країни-агресора працюватимуть на Україну

12 лютого, Рада ЄC затвердила постанову, яка дозволяє використовувати чисті прибутки від заморожених активів РФ для підтримки України. Це відкриває шлях до рішення Ради ЄС про можливе створення фінансового внеску до бюджету ЄС з цих коштів для допомоги Україні у її відновленні та реконструкції на більш пізньому етапі.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
БЕЗПЕКОВА ПІДТРИМКА

Жозеп Боррель:
«Наша підтримка України найближчими місяцями буде вирішальною»

«Європа не буде створена відразу, але вона буде створена!» — це слова Робера Шумана, які сьогодні все частіше цитують європейські лідери. Президент Європейської Ради Шарль Мішель та Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн погоджуються, що нинішнє небезпечне геополітичне середовище означає, що Європа повинна взяти на себе повну «стратегічну відповідальність» як в Україні, так і в інших країнах. Про це також пише очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС виконає обіцяне і доправить снаряди в Україну, водночас готуючи нову оборонно-промислову стратегію

1-го лютого Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що до березня Європейський Союз поставить Україні 520 тисяч артилерійських снарядів і подвоїть цю кількість до кінця року: “Європейська оборонна промисловість вже збільшила свої виробничі потужності на 40%. І ця цифра продовжує зростати. І ми працюємо з країнами-членами над тим, щоб доправити ці боєприпаси в Україну — чи то з національних запасів, чи то через скерування інших замовлень, чи то за рахунок нових замовлень»


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС надав автівки для підтримки розслідувань і судового переслідування воєнних злочинів Росії

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн передала Національній поліції України та Офісу генерального прокурора України 50 автомобілів в межах пакета підтримки Служби інструментів зовнішньої політики. Ці машини призначені для вико- ристання українськими правоохоронцями у середовищах високого ризику. Загальний бюджет пакета підтримки становить приблизно 19,9 млн євро, з яких 18 млн євро надаються Європейською Комісією, а 1,9 млн євро – Німеччиною.

Автівки допоможуть у розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів на деокупованих і прилеглих до них територіях.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Знайти зниклих безвісти та забезпечити справедливість

За фінансової підтримки ЄС Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (ICMP) передала Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України обладнання та матеріали на суму понад 12 тисяч євро. Ця матеріально-технічна підтримка полегшить процес розшуку осіб, що зникли безвісти внаслідок російського вторгнення, а також допоможе у розслідуванні воєнних злочинів.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА І ЗАХИСТ

ЄС збільшує фінансування глобальної гуманітарної допомоги

Європейська Комісія оголосила про виділення 1,8 мільярда євро на надання гуманітарної допомоги для найбільш вразливих країн світу протягом 2024 року. 115 мільйонів євро будуть спрямовані у Південно-Східну Європу та країни Східного партнерства ЄС, переважно для подолання наслідків війни РФ проти України, а також для фінансування гуманітарних проєктів у регіоні Західних Балкан та Кавказу. З 2022 року ЄС надав Україні економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу на суму майже 88 мільярдів євро.


Фото: Дніпровська міська рада
Фото: Дніпровська міська рада

«Надія» допоможе у розмінуванні українських міст

Директор Служби інструментів зовнішньої політики ЄС Пітер Вагнер відвідав Дніпро і передав Державній спеціальній службі транспорту систему дистанційного розмі- нування «Надія» — DOK-ING MV-10. Україна отримала її в межах пакета допомоги ЄС у розмірі 25 мільйонів євро для гуманітарного розмінування, оголошеного на Саміті Україна-ЄС у лютому 2023 року. Ця система, разом з наданим раніше спеціалізованим обладнанням та екіпіруванням, посилить арсенал українських сил, що нині виконують надскладну і небезпечну місію з розмінування звільнених територій.


Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Діти мають вчитися у безпечних умовах

Європейська Комісія виділяє 15 млн євро на будівництво нових бомбосховищ для шкіл у гарячих точках України. Литва надає додаткові 500 тис. євро та бере відповідальність за реалізацію проєкту.

В пресрелізі з приводу укладання угоди пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова наголосила: «Російська військова агресія позбавляє тисячі українських дітей нормального життя й освіти. Наша ініціатива підкреслює непохитну відданість ЄС забезпечити максимально безпечне освітнє середовище для всіх дітей в Україні».


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
НАЛЕЖНЕ ВРЯДУВАННЯ

Проєкт ЄС допомагає забезпечити житлом тих, хто рятується від війни

Завдяки енергоефективній реконструкції колишнього гуртожитку школи-інтернату переселенці отримали житло у Ківерцівській громаді. Це стало можливим в межах проєкту «Підтримка ЄС нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО у десяти містах західної та центральної України: Ківерцях, Чернівцях, Чорткові, Івано- Франківську, Хмельницькому, Ковелі, Луцьку, Рівному, Золочеві та Звягелі. Його мета – забезпечити гідним житлом українців, які були змушені покинути свої домівки через російську війну.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Запорізька область отримує техніку для забезпечення роботи енергосистеми

Фонд енергетичної підтримки України, створений за ініціативи ЄС, доправив екскаватори для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури в Запорізькій області. Це частина більшого пакета транспортних засобів та іншого невідкладно необхідного обладнання для операторів розподільних мереж, закуплених через Фонд підтримки енергетики України. Екскаватори допоможуть пришвидшити відновлення стабільної роботи електромережі після пошкоджень, спричинених війною.


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку