Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, березень 2024 року

До чергового випуску медіадайджеста увійшли публікації про основні подій березня, які відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

Низка рішень, ухвалених Європейським Союзом у березні, матимуть визначальний вплив на майбутнє України та Європи – як в контексті війни, так і повоєнної відбудови й спільної роботи на шляху країни до вступу в ЄС.

ТОП-3

фото з відкритих джерел
фото з відкритих джерел

Ukraine Facility схвалено

1 березня 2024 року набув чинності документ, який впроваджує новий механізм підтримки – Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на чотири роки. 28 лютого його остаточно схвалила Рада ЄС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Звіт про діяльність ЄС-2023: пліч-о-пліч з Україною та досягнення поставлених цілей

У період посилення геополітичної напруженості ЄС продовжує розв’язувати проблеми, які найбільше хвилюють європейців у 2023 році, залишаючись при цьому на шляху до досягнення своїх політичних пріоритетів. І ключовим моментом є подальша непохитна підтримка України. ЄС надав Україні понад 88 млрд євро фінансової, гуманітарної та військової допомоги, а також захист понад 4 млн людей, які тікали від війни, й готовий розпочати переговори про вступ.


Фото: Reuters
Фото: Reuters

Європейський фонд миру: ЄС погодив виділення 5 млрд євро військової допомоги Україні

13 березня Комітет постійних представників урядів держав-членів Європейського Союзу (Coreper) погодив виділення 5 млрд євро військової допомоги для України. Ці кошти буде надано Фонду допомоги Україні через Європейський фонд миру. «Послання є чітким: ми підтримуватимемо Україну всім необхідним для перемоги», – заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.


Читайте сьогодні

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЄС-УКРАЇНА:
АЛГОРИТМ ПРИЄДНАННЯ

Європейська Комісія подала до Ради ЄС проєкт переговорних рамок для України

11 березня Україна заявила про виконання всіх рекомендацій Європейської Комісії для надання переговорної рамки стосовно вступу в ЄС, а вже 12 березня Єврокомісія подала до Ради Європейського Союзу пропозиції щодо проєкту цього документу відповідно до рішення Європейської Ради, ухваленого у грудні 2023 року, про відкриття переговорів з Україною.


Фото: EUACI
Фото: EUACI

Корупція: протидіяти і вживати превентивні заходи

Пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова взяла участь в експертній дискусії «Боротьба з корупцією в Україні: прогрес на шляху до членства в ЄС», що відбулася 11 березня в Києві. Відзначивши прогрес України в антикорупційних зусиллях, пані Матернова наголосила на важливості системної роботи з протидії корупції з боку правоохоронних та антикорупційних органів.

Фото: Європейська Комісія
Фото: Європейська Комісія
БЕЗПЕКОВА ПІДТРИМКА

Представлено першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію

Європейська Комісія представила першу в історії Європейську оборонно- промислову стратегію, яка передбачає активну співпрацю з Україною. «Ми хочемо інвестувати більше, ми маємо інвестувати краще, що значною мірою означає спільне інвестування та інвестування в європейському масштабі», – наголосила виконавча віцепрезидентка Європейської Комісії Маргрете Вестагер.


Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Віцепрезидентка Єврокомісії Дубравка Шуїца: Росія повинна відповісти за депор- тацію українських дітей

ЄС працює задля притягнення до відповідальності винних у незаконній депортації та примусовому перевезенні українських дітей. Нині 17 держав-членів ЄС розпочали розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні, і ЄС посилює співпрацю через Євроюст. Крім цього, шість держав-членів ЄС та Україна є членами Спільної слідчої групи за участю Міжнародного кримінального суду (МКС) і Європолу.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Програма ЄІБ з відновлення України запускає критичні інфраструктурні проєкти

Понад 100 міст і громад в Україні відновлять муніципальну інфраструктуру в межах двох програм відновлення Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Для цього український уряд виділив 161 млн євро місцевим бюджетам.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
НАЛЕЖНЕ ВРЯДУВАННЯ

Цифрова взаємодія поглиблюється

Європейська Комісія оголосила про виділення 1,8 мільярда євро на надання гуманітарної допомоги для найбільш вразливих країн світу протягом 2024 року. 115 мільйонів євро будуть спрямовані у Південно-Східну Європу та країни Східного партнерства ЄС, переважно для подолання наслідків війни РФ проти України, а також для фінансування гуманітарних проєктів у регіоні Західних Балкан та Кавказу. З 2022 року ЄС надав Україні економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу на суму майже 88 мільярдів євро.


Фото

ЄС підтримує жінок- підприємниць

Від початку повномасштабної російської війни Група підтримки України при Єврокомісії разом із Представництвом ЄС в Україні та проєктами ЄС в Україні переорієнтували свою діяльність, аби запобігти гуманітарній кризі й пом’якшити економічний спад. зокрема, посиливши підтримку жінок-підприємниць, ТПО й вразливих груп населення.


Фото: Представництво ЄС в Україні
Фото: Представництво ЄС в Україні

ЄС – для українських МСП: Разом вистоїмо!

В Києві відбувся нетворкінг «ЄС для українських МСП: Разом вистоїмо!», організований Представництвом Європейського Союзу в Україні. Фінальний захід Всеукраїнської інформаційної кампанії, що розповідала українцям, як ЄС підтримує національний бізнес в часи війни, зібрав представників проєктів ЄС, бізнес-організацій, підприємців, експертів.


Фото: Leonid Shevchuk / UNDP in Ukraine
Фото: Leonid Shevchuk / UNDP in Ukraine
НАЛЕЖНЕ ВРЯДУВАННЯ

Навчання – дітям

В межах проєкту «EU4UASchools: Build Back Better», що впроваджується ПРООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, відновлено Великожолудський ліцей у Рівненській області та Коростенський міський ліцей No7 на Житомирщині. Проєкт допоможе провести ремонт у 66 та переобладнати 111 закладів освіти в 11 областях України.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

В ПТЗ семи областей готуватимуть операторів дронів

У профтехзакладах Львівської, Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Сумської та Чернігівської областей молодь зможе опанувати затребувану спеціальність «Оператор цивільних дронів». Училища вже отримали 28 дронів, а викладачі пройшли необхідну теоретичну і практичну підготовку.


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку