Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, вересень 2024 року

До чергового випуску медіадайджеста увійшли публікації про основні події вересня, що відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

ТОП 3


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Урсула фон дер Ляєн в Києві: російські гроші працюватимуть на Україну

Під час візиту до Києва Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу обсягом до 35 мільярдів євро на 2024-2025 роки. Ця ініціатива є частиною плану країн «Групи семи» з використання заморожених російських активів. Передбачено, що позика повертати- меться тільки коштом майбутніх при- бутків від заморожених активів Росії в ЄС – для цього пропонується створити спеціальний Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism – ULCM). Він передбачає, що надані кошти «матимуть безповоротний характер для України» і Київ сам визначатиме, куди спрямовувати кошти.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Катаріна Матернова:
«Моя задача – зробити все можливе для підтримки України у війні. І я вважаю, що Євросоюз тут дійсно зробив дуже багато»

Перший рік каденції пані Посла Європейського Союзу В Україні Катаріни Матернової був сповнений численних подій. В інтерв’ю «Європейській правді» вона розповідає про досягнення, поточний складний період та про плани ЄС «надати всю можливу підтримку переговорам про вступ».


Фото: European Commission
Фото: European Commission

Роберта Мецола:
«Це лакмусовий тест нашого політичного покоління»

Для ЄС допомога Україні – це не прояв альтруїзму, а питання власної свободи та безпеки. Про це сказала Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола на полях Генеральної асамблеї ООН 23 вересня. Вона також додала, що світові не можна відводити погляд від України і потрібно разом зробити все, аби розірвати коло насильства. «Ми завжди просуватимемо мир, і він має бути справедливим, – з гідністю та свободою. Ми можемо це зробити лише тоді, коли ми робитимемо це разом», – підсумувала Президентка Європарламенту.


Читайте сьогодні

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
УКРАЇНА-ЄС:
АЛГОРИТМ ПРИЄДНАННЯ

Україна виборює право приєднатись до ЄС

Високий представник ЄС Жозеп Боррель підтримав зусилля України у реалізації реформ, що є необхідними для членства в Європейському Союзі. За словами головного дипломата ЄС, Україна б’ється на кількох фронтах, реформуючись та воюючи. Вона також бореться в тилу, щоб дати можливість жити мирному населенню, захистити його від російських атак та забезпечити фінансову й економічну спроможність для виконання базових державних функцій.


Фото: © Yves Herman / Reuters
Фото: © Yves Herman / Reuters

Час змін: як Україні скористатися можливостями?

На прохання Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн колишній голова Європейського банку Маріо Драгі підготував план змін для ЄС. Україна, яка розпочала переговори про вступ, також буде залучена до цих процесів. Як їй скористатися можливими змінами і стати суб’єктом перетворень? Forbes поговорив про це з Якобом Кіркегаардом, аналітиком топового європейського аналітичного центру Bruegel.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Вчитися і розвиватися: 4700 кваліфікованих працівників для України

ЄС, Польща та Естонія приєдналися до програми уряду Німеччини Skills4Recovery. Це розширить можливості навчання молоді та дорослих в Україні. Підтримку отримають заклади, що надають послуги професійної освіти, консультативну допомогу, поширюють найкращі практики державно-приватного партнерства в підготовці кваліфікованих працівників тощо. Завдяки приєднанню нових партнерів бюджет програми збільшився з 10 млн до 25,5 млн євро, а її ареал розширено з шести областей на всю територію, підконтрольну Україні.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
БЕЗПЕКОВА ПІДТРИМКА

ЄС підтримує ОПК України: це швидше, дешевше, ефективніше для економіки

ЄС вже спрямував 400 млн євро із доходів від заморожених російських активів для допомоги українській оборонній промисловості, повідомила в ексклюзивному інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна” пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова – і цю підтримку буде продовжено. Такий підхід – це підтримка українського ОПК, який виробляє швидше і дешевше, тож це зручніше для логістики й важливо для української економіки. Пані Посол відзначила, що слід використати «неймовірні інновації, що відбуваються в Україні в оборонній сфері як платформу для фінансування».


Фото ДПСУ
Фото ДПСУ

ЄС посилює технічну базу Державної прикордонної служби України

Українські прикордонники отримали мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу в межах проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM-Стійкість)». На заході були присутні пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, перший заступник голови Держприкордонслужби Воло- димир Нікіфоренко, представники Між- народного центру розвитку міграційної політики (ICMPD), що впроваджує цей проєкт. Минулого року в межах цієї співпраці прикордонники вже отримали радіостанції, мобільні рентгенівські сканери, а також засоби для реабілітації персоналу ДПСУ.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕНЕРГЕТИКА ТА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ
«ЗЕЛЕНИЙ КУРС»

Надати енергетичне обладнання та захист

Зважаючи на високу загрозу руйнування нових об’єктів енергетичної генерації внаслідок російських обстрілів, Єврокомісія пропонує акумулювати кредит у 35 мільярдів євро, аби під- тримати Україну як у військовому ви- мірі, так і в економіці. Як вважають у Єврокомісії, слід водночас надати Україні спроможності з виробництва електроенергії і засоби протиповітряної оборони, щоб уникнути можливого руйнування цих потужностей вже за кілька днів.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Литва передає Україні ТЕЦ

Україна потребує на зиму 17 ГВт енергогенерувальних потужностей, і ЄС оголосив про виділення на ці цілі додаткових 160 млн євро. Також на сьогодні через Механізм цивільного захисту ЄС Україні передано понад 10 тисяч генераторів та трансформаторів. У середині липня литовська компанія Ignitis Gamyba оголосила про передачу Україні в якості гуманітарної допомоги Вільнюської ТЕЦ-3, що була третьою за величиною електростанцією у Литві. Її встановлена теплова потужність складає 600 МВТ, електрична – 360 МВт. Зараз обладнання демонтується й доправляється в Україну.


Несемо світло разом: програма обміну лампочок завершена, та ЄС посилює підтримку енергетич­ ного сектору України

40 мільйонів сучасних енергоощадних ламп отримали українці в результаті обміну застарілих жарівок на сучасні джерела світла завдяки національній програмі «Несемо світло разом!». Ініціативу Президента України Володимира Зеленського в грудні 2022 року підтримала Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. Понад 8 млн українців скористалися можливістю замінити лампи, заощадивши суттєві обсяги такої необхідної Україні енергії.


Фото: lb.ua
Фото: lb.ua
ЗАКОН І ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА

Підписано закон про перевірки представниками ЄС будь-якої фізичної чи юридичної особи, пов’язаної з отриманням фінансування від ЄС

Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС щодо боротьби із шахрайством. Згідно з нею, представники установ й органів ЄС, зокрема Єврокомісії та Європейського суду аудиторів або інші особи, уповноважені Єврокомісією, зможуть проводити розслідування, виїзні перевірки та інспекції в приміщенні будь-якої фізичної особи, яка проживає в Україні, або будь-якої юридичної особи, яка створена в Україні й отримує фінансування від ЄС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

«Тіньовий звіт»: оцінка боротьби з корупцією від громадськості та євроінтеграція

16 вересня коаліція громадських організацій, серед яких і Transparency International Ukraine, презентувала так званий Тіньовий звіт (Shadow Report) для Єврокомісії про стан справ в Україні у 2024 році. Тіньовий звіт названо так, бо він не є державним документом. Над ним працювали експерти і громадянське суспільство на запит європейських партнерів. В межах євроінтеграції він був підготовлений вперше. Цей документ охоплює головні питання з розділу 23 «Судова влада та основоположні права» Звіту Європейської Комісії щодо України у 2023 році. Для вступу в ЄС Україна має виконати всі пункти цього розділу.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА
ТА СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА

ГО «Ветеранський простір» за підтримки допомагає ветеранам та їхнім родинам

Вінницька ГО «Ветеранський простір» за підтримки ЄС надає фізичну реабілітацію, психологічну та юридичну підтримку, соціально-побутові консультації ветеранам і сім’ям полеглих або зниклих безвісти військових. Фахівці вважають, що такий “простір” має бути в кожній громаді. На сьогодні їх в Україні 24, і три з них на Вінниччині. Допомога сприяє налагодженню такої роботи.


Фото: EUNEIGHBOURSEAST
Фото: EUNEIGHBOURSEAST
НАЛЕЖНЕ ВРЯДУВАННЯ

EU Defence Innovation Office відкрито в Києві

20 вересня Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та Міністр оборони України Рустем Умєров відкрили у Києві Офіс оборонних інновацій ЄС. Це знакова подія, що свідчить про новий рівень співпраці ЄС та України у сфері оборонних технологій. Головний фокус взаємодії – зміцнення обороноздатності України, зокрема спільні розробки в IT та виробництві зброї. Нагадаємо, що ІТ-коаліція в межах “Рамштайну” вже залучила понад 70 млн євро від 13 країн- учасниць, а дронова коаліція у складі 16 країн зібрала 500 млн євро та передала Україні тисячі дронів.


Фото: Еразмус+
Фото: Еразмус+

ЄС надав мільйон підручників українським школярам до нового навчального року

Перша партія з 1 мільйона підручників з інформатики та мистецтва, надрукованих в ЄС для українських школярів, передана Україні. Тож станом на сьогодні, загальна кількість підручників для України з початку війни сягнула до 1,5 мільйона. Єврокомісія прагне забезпечити українським учням можливість продов- жувати навчання, попри невибіркові безпілотні та ракетні атаки з боку Росії та перебої в енергопостачанні. Ініціатива фінансується в межах програми Еразмус+.


Фото: Еразмус+
Фото: Еразмус+

Приорітет – підготовка кваліфікованих кадрів

Сім нових проєктів за участі 20 організацій-провайдерів професійної/ професійно-технічної та фахової передвищої освіти з України було відібрано в межах Програми Європейського Союзу Еразмус+ для розбудови потенціалу у сфері професійної освіти. Загалом із 299 поданих заявок до фінансування було відібрано 72 проєкти. Відібрані для фінансування проєкти будуть реалізовуватися спільно з 55 партнерами з 16 країн. Грант ЄС для кожного проєкту складає від 100 до 400 тис. євро.


Фото: Детектор Медіа
Фото: Детектор Медіа

Журналістика в часи війни: червоні лінії та свобода слова

У Києві відбулася National Media Talk 2024 – конференція медійників з усієї країни, які вели дискусії про свободу слова, трансформації на медіаринку та виклики, що постали перед журналістами під час війни. Тема свободи та незалежності медіа в часи війни має особливе звучання в Україні, тому дискусії були емоційними та відвертими. У панелі під назвою «Медіа в умовах війни на варті демократії та європейського вибору» взяла участь пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку