Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, червень 2024 року

До чергового випуску медіадайджеста увійшли публікації про основні події червня, які відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

В червні відбулися знакові для України події – розпочались перемовини про вступ України до ЄС, підписано безпекові угоди між Україною та Європейським Союзом, ухвалене рішення про передачу коштів, отриманих з доходів від заморожених російських активів, на потреби України. Також завершились вибори до керівних органів ЄС. Це лише деякі з новин, які справлять безпосередній вплив на подальший розвиток подій та відносин між Україною та Європейським Союзом.

ТОП-3


Фото Європейського Союзу
Фото Європейського Союзу

Перемовини про вступ України до ЄС розпочато

«Це історичний день для України та ЄС, – заявила Аджа Лябіб, міністерка закордонних та європейських справ Бельгії, що на той момент головувала в Раді ЄС. – Шлях до досягнення цієї мети був складним, і рішучість України здійснити необхідні реформи була справді вражаючою. Переговори про вступ, які ми розпочинаємо сьогодні, будуть суворими й вимогливими. Ми впевнені, що Україна зможе довести їх до успішного завершення. Майбутнє України та її громадян – у Європейському Союзі».

Європейська Комісія продовжить оцінку стану готовності України до початку переговорів у конкретних сферах та визначить питання, що виникнуть під час переговорів, починаючи з першого кластеру – «Основи процесу вступу до ЄС».


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Безпекова угода з ЄС та 1,9 млрд євро в межах Механізму підтримки України

27 червня в Брюсселі Президент Європейської Ради Шарль Мішель, Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та Президент України Володимир Зеленський підписали безпекові зобов’язання на полях засідання Європейської Ради. Зобов’язання Європейського Союзу охоплюють передбачувану, довгострокову та сталу підтримку у сфері безпеки та оборони України, зокрема через місії Спільної політики безпеки та оборони (СПБО). Така підтримка, а також макро фінансова, гуманітарна та допомога у відбудові й реформах посилять здатність України захистити себе від російської агресії та запобігти будь яким майбутнім атакам.


Фото: AFP
Фото: AFP

Президентка Єврокомісії: «Не європейські платники податків мають платити за шкоду, яку завдала Росія, а сама Росія»

Рада ЄС схвалила використання чистих додаткових доходів від знерухомлених російських активів на користь України. Очікується, що річний дохід становитиме від 2,5 до 3 мільярдів євро. 90% очікуваних доходів буде використано у військових цілях для підтримки оборони України. Інші 10% спрямують на відновлення України.

Планується, що Україна отримає перший транш з 2,5 мільярда євро від доходів від заморожених російських активів у липні.


Читайте сьогодні

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна
Фото: Віталій Носач, РБК-Україна
УКРАЇНА-ЄС:
АЛГОРИТМ ПРИЄДНАННЯ

Катаріна Матернова:
Україна переходить від спринту до марафону

В інтерв’ю виданню РБК-Україна пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова поділилася своїми міркуваннями щодо довгоочікуваного початку переговорів про вступ України до Євросоюзу. Вона також розповіла про виклики, з якими країна може зіткнутися на цьому шляху, та дала прогноз щодо тривалості процесу.

“Я думаю, що пара років може бути занадто мало. Але досі я бачила в Україні велику рішучість і велику завзятість рухатись швидко. Тому я насправді думаю, що у випадку з Україною це може зайняти менше часу, ніж раніше, у випадку з деякими іншими країнами. Вважаю, що 2030 рік – це дуже реалістична дата.” – зазначила пані Матернова.


Фото: Rubryka
Фото: Rubryka

UAEUmeter покаже реальний прогрес України

У вересні минулого року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій разом з Bendukidze Free Market Center та провідними експертами з різних галузей започаткували проєкт UAEUmeter. З допомогою цього інструменту можна об’єктивно оцінювати євроінтеграційний прогрес України як загалом, так і окремо у шести ключових сферах української економіки. Які результати має Україна – читайте далі.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
БЕЗПЕКОВІ ПИТАННЯ

Навчання українських митників

Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні разом із Frontex провели семінар з метою підвищення кваліфікації українських прикордонників та митників. Головними темами заходу, проведеного на прикордонному пункті пропуску «Паланка» між Молдовою та Україною, стали виявлення підроблених документів, ідентифікація викрадених автомобілів та боротьба з контрабандою.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Євросоюз передав Україні групу собак-саперів

Європейський Союз передав Україні третю групу з 12 собак­саперів. Їх готували фахівці у Бельгії, Польщі, Італії, Мальті, Люксембурзі та Фінляндії. Згодом собаки також пройшли 14­денний адаптаційний курс на базі Карпатського прикордонного загону в Польщі, де з ними працювали й українські кінологи. Загалом Єврокомісія передасть Україні 50 спеціально навчених собак­саперів.


Фото: Міністерство економіки України
Фото: Міністерство економіки України
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Ukraine Investment Framework працює

Європейський Союз підписав перші гарантійні угоди на суму 1,4 млрд євро в межах інвестиційного компонента програми Ukraine Facility. Це сигналізує про запуск Ukraine Investment Framework, який допоможе прискорити відновлення України, зокрема її енергетичної інфраструктури. Після рекордного падіння у майже 30%, торік ВВП України збільшився на +5,3%, тож прийняті угоди сприятимуть подальшому зростанню.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Євросоюз надає невідкладну допомогу українській енергетиці

Виступаючи під час URC2024 в Берліні, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про нові кроки ЄС у відповідь на нищівні атаки Росії на енергосистему України: «Разом ми мобілізуємо фінансову силу, щоб допомогти Україні вистояти та відновитися. Наразі ми зібрали майже 500 мільйонів євро на термінові ремонтні роботи». Також ЄС передає Україні ще 1000 генераторів для термінового виробництва електроенергії та тисячі сонячних панелей. Мета ЄС – допомогти децентралізувати енергосистему України, аби підвищити її стійкість.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Угоду про лібералізацію вантажних перевезень продовжено

20 червня у Брюсселі підписано документ про продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС. Вона діятиме щонайменше рік з можливістю автоматичного пролонгування до кінця 2025 року. Які зобов’язання для українських і для європейських перевізників передбачає оновлений документ – читайте далі.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС підтримує відновлення людського капіталу України

Багатостороння ініціатива «Альянс навичок для України» (Skills Alliance for Ukraine), оголошена на Конференції з відновлення України (URC), допоможе подолати проблему браку та міграції кваліфікованих кадрів. У її межах планується підготувати понад 180 тис. кваліфікованих працівників протягом наступних трьох років. Ініціатива орієнтована передусім на молодь, ВПО та жінок. Члени Альянсу, до якого увійшли понад 50 країн, міжнародних організацій та представників ділових кіл, нададуть загалом понад 700 млн євро для досягнення цих цілей.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ОСВІТА І КУЛЬТУРА

#ShapeYourFuture: все про можливості для молоді й про підтримку ЄС

В межах кампанії для країн Східного партнерства #ShapeYourFuture створено сторінку, де зібрано всю інформацію про можливості, які Європейський Союз надає молоді. Тут постійно оновлюється інформація для студентів, волонтерів, мандрівників, охочих розвивати навички чи здобути професію, знайти друзів або роботу. Європейський Союз пропонує унікальні можливості для всіх молодих людей із країн Східного партнерства, зокрема України.


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку