Skip to main content
Поділитись:

ЄС-Україна: відповідаємо
на виклики разом

Медіадайджест, квітень 2024 року

До чергового випуску медіадайджеста увійшли публікації про основні події квітня, які відображають стан і перспективи відносин Європейського Союзу та України.

Низка рішень, ухвалених Європейським Союзом у квітні, матимуть визначальний вплив на майбутнє України та Європи – як в контексті як війни, так і повоєнної відбудови й спільної роботи на шляху країни до ЄС.

ТОП-3


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Єврокомісія підтримала Ukraine Plan

16 квітня Європейська Комісія підтримала запропонований урядом України план реформ Ukraine Plan у межах механізму Ukraine Facility, що визначає умови отримання 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги протягом 2024−2027 років. Зазначено, що план реформ «дієво відповідає цілям Ukraine Facility, визначаючи ключові реформи та інвестиції, що можуть сприяти сталому економічному зростанню і залученню інвестицій для посилення потенціалу зростання країни в середньостроковій і довгостроковій перспективі».


Фото: Європейська Комісія
Фото: Європейська Комісія

Лідери країн ЄС: спільне завдання полягає в консолідації досягнень та потенціалу

17-18 квітня у Брюсселі відбулася спе- ціальна зустріч Європейської Ради, під час якої лідери європейських країн обговорили ключові питання конкурентоспроможності ЄС, сучасний стан європейської економіки та шляхи підвищення ефективності Єдиного ринку. В контексті міжнародної політики глави держав та урядів країн ЄС зосередилися на ситуації в Україні та збільшенні допомоги з боку ЄС у боротьбі України проти росій- ської агресії. До вашої уваги – текст промови Президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн.


Фото: Європейська Комісія
Фото: Європейська Комісія

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель: Ні, час не на боці Росії

У відповідь на широкомасштабну війну Росії проти України Європейський Союз одностайно запровадив 13 пакетів санкцій, а 14-й, ще вагоміший, нині готується. Ці санкційні зусилля – найпотужніші з усіх, що докладав ЄС, і вони тісно скоординовані з багатьма країнами-однодумцями. Проте можна почути, що санкції не працюють або недостатньо ефективні. Чи так це насправді – аналізує глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.


Читайте сьогодні

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЄС-УКРАЇНА:
АЛГОРИТМ ПРИЄДНАННЯ

Питання особливої ваги

Аграрна сфера – одна з базових для економіки України та надзвичайно чутлива в контексті міжнародного економічного співробітництва. Як кандидату в члени ЄС, Україні серед іншого, доведеться гармонізувати земельне законодавство та філософію ринку землі із загальноприйнятими європейськими нормами. Ці зміни необхідні насамперед самій Україні задля економічного відновлення та подальшого сталого розвитку. Далі – про те, за якими правилами функціонує земельний ринок ЄС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Свобода ЗМІ: посилено та гарантовано Європейським Актом

Шлях України до ЄС – це шлях фундаментальних реформ в усіх сферах, і медіа – не виключення. Орієнтиром стандартів та критеріїв для медіа України відтепер стає Європейський Акт про свободу ЗМІ (EMFA). У час, коли вільні ЗМІ стикаються з викликами у багатьох країнах світу, цей документ забезпечує подальше посилення свободи та плюралізму ЗМІ в ЄС, гарантії для боротьби з політичним втручанням у редакційні рішення як для приватних, так і для державних медіа. Він також зміцнює захист журналістів та їхніх джерел.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА

Гендерна рівність в контексті євроінтеграції

Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС у співпраці з ООН Жінки в Україні та за підтримки урядів Данії та Швеції провів дискусію на тему «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

Учасники обговорили впровадження парламентського досвіду країн-членів Європейського Союзу, зокрема, щодо аналізу та моніторингу законодавства, імплементації «acquis» ЄС у правову систему України, а також законодавчі ініціативи, спрямовані на досягнення гендерної рівності. В дискусії взяла участь пані Посол ЄС Катаріна Матернова.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС сприяє подоланню корупції в Україні: це критично важливо

16 квітня у київському Мистецькому Арсеналі Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI) та Проєкт ЄС «Право-Justice» за підтримки Європейського Союзу провели захід «Десятиліття трансформації на шляху до доброчесного майбутнього: впровадження антикорупційних реформ та реформ у сфері верховенства права в Україні за підтримки ЄС».


Фото: gettyimages
Фото: gettyimages

Рада ЄС затвердила кримінальну відповідальність за порушення санкцій. Це торкнеться і криптоактивів

Рада ЄС остаточно затвердила директиви щодо покарання за порушення чи обхід санкцій ЄС. Cприяння обходу заборони на поїздки до ЄС, торгівля підсанкційними товарами або заборонена фінансова діяль- ність вважатимуться кримінальним злочином. Також до кримінальної відповідальності притягатимуть за підбурювання до цих злочинів або сприяння їм. Закон ЄС про санкції зачіпає постачальників криптовалютних послуг і дозволяє заморожувати активи.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, БІЗНЕС

Зустріч Багатосторонньої координаційної платфор­ ми донорів для України

10 квітня в Києві відбулася зустріч членів Керівного комітету та учасників Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України. В ній взяли участь Україна, держави «Великої сімки», Республіка Корея, Нідерланди, Норвегія та Швеція, а також спостерігачі з Данії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Іспанії, Бельгії, Фінляндії та Швейцарії. Партнери налаштовані нарощувати зусилля задля забезпечення нагальних і довгострокових потреб України у фінансуванні.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Україна та ЄІБ підписали меморандум щодо співпраці на 10 років

У 2024 році ЄІБ спрямує 500 мільйонів євро кредитів та 60 мільйонів єврогрантів на реалізацію чинних проєктів в Україні. Також меморандум передбачає майбутні інфраструктурні проєкти, зокрема, для місцевої соціальної інфраструктури, включаючи освітні заклади та інвестиції в інфраструктуру охорони здоров’я тощо. Також ЄІБ розглядає можливість збільшення гарантій для бізнесу й додаткових фінансових інструментів для розвитку приватного сектору в Україні.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Українські ветерани отримають фінансову підтримку

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Національний банк України (НБУ) підписали угоду, спрямовану на підвищення доступності фінансового сектору для ветеранів війни. Відповідно до цієї угоди ЄБРР і НБУ надаватимуть підтримку фінансовим установам по всій Україні, щоб розширити доступ до фінансування для сотень тисяч ветеранів. Наразі до цієї ініціативи долучилися 27 банків. Перехід на нові стандарти доповнює і розширює заходи з підвищення стійкості людського капіталу, які ЄБРР реалізує з початку широкомасштабної війни Росії проти України.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
НАУКА, ТЕХНІКА, ОСВІТА

Підтримуючи енергостійкість України

Після хвилі руйнівних російських атак енергосистема України знову опинилася під загрозою, тому ЄС доправив до України з Латвії потужний трансформатор, який допоможе відновити пошкоджене електропостачання для понад 500 000 українців.

Для транспортування трансформатора вагою понад 200 тонн знадобився трал з 25 осями та спеціальний 5-вісьний баластний тягач. Довжина цього транспортного засобу теж була надзвичайною, що потребувало точного розрахунку параметрів та маршрутів.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ЄС виділив 10 мільйонів євро на підтримку дослідників з України в межах Horizon Europe

Європейська Комісія оголосила про виділення додаткових 10 млн євро для підтримки українських дослідників в межах програми Horizon Europe. Вони доповнять бюджет ініціативи MSCA4Ukraine, започаткованої на підтримку дослідників, вимушених виїхати з України через повномасштабну російську війну. Ініціатива є складовою Програми дій Марії Склодовської-Кюрі (MSCA).


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Технології зберігають історію та свідчення проти російських злочинів

Центр просторових технологій (CST) запустив сайт із дослідження атаки на Маріупольський драматичний театр під назвою «Просторовий архів». Для створення архіву команда проєкту зібрала тисячі фотографій, супутникових знімків, відео та публікацій у соціальних мережах, а також записала понад сотню годин розмов зі свідками атаки. «Через відсутність прямого доступу до місця трагедії та систематичне знищення РФ доказів, ці матеріали є важливим історичним документом», – говорить команда проєкту.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
БЕЗПЕКОВА ПІДТРИМКА

ЄС профінансував 3 мільйони євро на створення кіберлабораторії та кіберкласу

«З початку повномасштабної агресії Росії проти України ЄС допомагає Збройним силам України захищати їхній кіберпростір. У межах комплексного підходу з підвищення спроможності України протидіяти кібер- загрозам і зміцнення співпраці з Україною в безпековій та оборонній сферах було запущено кіберлабораторію, відкрито навчальний клас, надано додаткове апаратне й програмне забезпечення системи безпеки, а також проведено навчання з кібербезпеки», — повідомив Петер Вагнер, директор Служби інструментів зовнішньої політики ЄС.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Катаріна Матернова: Спільними зусиллями ЄС та України досягаємо реальних змін

За чотири роки реалізації фінансованого ЄС проєкту EU4DigitalUA розроблено понад 50 електронних послуг, запроваджено електронний підпис за стандартами ЄС, модернізовано 10 реєстрів, розширено систему Трембіта. Презентуючи результати проєкту, пані Посол ЄС Катаріна Матернова зазначила, що Україна створила «унікально ефективну систему електронного урядування та ефективно використовує цифрові інстру- менти для подолання викликів, спричинених війною».


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
НАЛЕЖНЕ ВРЯДУВАННЯ

Громади отримали нові можливості для зміцнення енергоефективності

Інвестиційний грант у 5 млн євро від бага- тостороннього донорського фонду Е5Р профінансує заходи з ліквідації наслідків воєнних дій, зокрема, в українських лікарнях. Він доповнить поточну кредитну програму ЄІБ з посилення енергоефективності обсягом 300 млн євро. В програмі беруть участь 43 українські громади, й очікується, що їхня кількість зросте, а одними з перших фінансування отримають Новояворівськ і Ковель.


Фото: Представництво Європейського Союзу в Україні
Фото: Представництво Європейського Союзу в Україні

«ЄС зацікавлений у розширенні діапазону можливостей для активної молоді в Україні»

Європейський Союз та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (UNDP) в Україні відкрили новий молодіжний простір на базі Центру культури та дозвілля у Полтаві. Він стане майданчиком, де місцева молодь зможе генерувати й втілювати свої ідеї, розвивати волонтерський рух, вчитися налагоджувати й розширювати діалог з владою, долучатися до процесів місцевого самоврядування та інтеграції переміщеної молоді в Полтавську громаду.


Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Громади навчаються працювати з громадськими бюджетами

На навчальній платформі U-LEARN у межах фінансованої ЄС програми «U-LEAD з Європою» стартувала програма підтримки «Розробка та впровадження громадського бюджету». Команди із 16 громад десяти областей України працюватимуть над впровадженням громадського бюджету у своїх громадах – від розробки пакета документів до визначення переможців конкурсу.


ПІДПИШІТЬСЯ НА МЕДІА-ДАЙДЖЕСТ


* обов’язкове поле
Мова розсилки / Language *
Email формат

Будь ласка, виберіть усі способи, якими ви б хотіли отримати інформацію від Представництва ЄС в Україні:

Ви можете будь-коли скасувати підписку, натиснувши посилання в нижньому колонтитулі наших електронних листів. Щоб отримати інформацію про нашу практику конфіденційності, відвідайте наш веб-сайт.

Ми використовуємо Mailchimp як нашу маркетингову платформу. Натиснувши нижче, щоб підписатися, ви підтверджуєте, що ваша інформація буде передана до Mailchimp для обробки. Дізнайтеся більше про практику конфіденційності Mailchimps.

eu4ukraine.eu

Медіадайджест підготовлений проєктом “Українцям про ЄС» (CEU4U), що фінансується Європейським Союзом.

Додаткова інформація: Антон Теретишник, медіаексперт проєкту CEU4U, ел.пошта: Anton.Teretyshnyk@ecorys.com

до початку